• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör 7-årige Benyamin och mamma Darya berätta om barncancern och vägen tillbaka i videon. Foto: SVT

Efter år av behandling – sjuåriga Benyamin fri från cancer

Publicerad

Benyamin var bara tre år när han fick diagnosen leukemi och hela livet förändrades.

I dag är han sju år och fri från cancern.

– Jag mår bra, allt är bra och roligt, säger han i SVT:s Morgonstudion.

Den 15 februari uppmärksammas årligen den internationella barncancerdagen. I Sverige drabbas ungefär ett barn varje dag av cancer och barncancer påverkar livet enormt för de barn och familjer som går igenom sjukdomen.

– Det var total panik, som att hela världen rasade, berättar mamma Darya om när de fick reda på diagnosen.

En stor majoritet, över 80 procent, överlever faktiskt cancern och en av dem är Benyamin som fick sin leukemi-diagnos vid tre års ålder men som efter nästan tre års behandling nu är frisk.

Mer forskning behövs

Även om forskningen tagit stora steg framåt de senaste åren behövs fortfarande mer forskning kring cancer hos barn, menar Britt-Marie Frost, forskningschef vid Barncancerfonden.

Till exempel drabbas sju av tio överlevare av sena komplikationer, till exempel kognitiva nedsättningar eller hjärt- och kärlsjukdomar.

– De flesta barncancerformer finns bara hos barn och det behövs alltså speciell forskning för att förstå hur vi ska behandla dem.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Britt-Marie Frost, forskningschef vid Barncancerfonden om utmaningarna med behandlingar av barncancer. Foto: SVT/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.