Invandring och integration har vuxit i betydelse för väljarna de senaste åren, visar Novus mätningar. I början av 2010 låg frågan på trettonde plats, strax före jämställdhet men långt efter skola, jobb och sjukvård.
– Förra hösten var invandringen en kostnadspost som väljarna upplevde var helt utan kontroll, säger Torbjörn Sjöström, vd på Novus.
Fortfarande topp tre
Nu, sedan drygt ett och ett halvt år, ligger den stadigt bland de tre frågor som väljarna rankar som viktigast och efter förra höstens flyktingström hamnade den i topp. Då angav 64 procent av väljarna invandring och integration var en av de viktigaste frågorna.
– Invandringsfrågan representerar kostnader. Förra hösten gick regeringen, på en månad från att säga att man skulle fixa det till att prata om att man var nära en systemkollaps. Då växte frågans betydelse, säger Torbjörn Sjöström.
Löfven: Vi gjorde vad som krävdes
Sedan dess har regeringen skärpt migrationspolitiken samt infört gräns- och id-kontroller och nu har frågan tappat i betydelse. 55 procent av väljarna uppger i dag att invandring och integration är en av de viktigaste, en minskning med nio procentenheter på ett år.
– När flyktingströmmen nu inte längre är okontrollerad in till Sverige är det också lättare för väljarna att fokusera på vad pengarna ska gå till, säger Torbjörn Sjöström.
Och statsministern håller med.
– Regeringen gjorde vad som krävdes i fjolårets situation, säger Stefan Löfven till SVT Nyheter.
– Människor ser att det kommer att gå bra, men det är mycket kvar att göra, tillägger han.
”Varken oväntat eller ovanligt”
I topp ligger nu istället sjukvården som 57 procent tycker är en av de viktigaste. Strax därefter kommer skola och utbildning som är en av de viktigaste för 56 procent av väljarna.
– Skolan är så viktig för alla föräldrar och ungdomar vet betydelsen av att ha en bra utbildning. Efter så många år av fallande resultat så finns det en oro, säger statsminister Stefan Löfven men tillägger att resultatens ser ut att gå uppåt i de senaste mätningarna.
– Vi kommer att behöva satsa ännu mer på skolan, säger han.
Att just välfärdsfrågor ligger i topp är varken oväntat eller ovanligt, enligt Sjöström.
– De brukar göra det eftersom det är statens huvuduppgifter till vilket man tycker att skattepengarna primärt ska gå till. Det var egentligen mer uppseendeväckande att invandringsfrågan faktiskt gick förbi de frågorna tidigare, säger han.
(M): Fortsatta utmaningar
Moderatledaren Anna Kinberg Batra välkomnar att sjukvård och skola nu ligger i topp men pekar på fortsatta utmaningar i flyktingströmmens spår.
– Man är naiv om man tror att flyktingkrisen är över, vi måste lösa integrationen annars får vi stora grupper i utanförskap. Sedan har svenska folket rätt att begära att vardagen funkar med skolan och de vårdköer som växer nu, säger hon.
”Jag är inte förvånad”
Trots att invandring inte längre toppar listan menar Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof att den är förklaringen till att sjukvård och skola hamnar högst.
– Jag är inte förvånad över det här. Det svenska välfärdssamhället är på väg att raseras och det ser väljarna. Huvudförklaringen är den stora grupp människor som kommit till Sverige som gör det svårt att upprätthålla välfärden på den höga nivå som vi haft i Sverige i årtionden. Det hänger ihop.
Vad baserar du den slutsatsen på?
– Om vi tar emot hundratusentals människor till Sverige under en kort tidsperiod som ska ta del av vår välfärd är det klart att det blir problem i vården och skolan. Det är en så enkel matematik så jag blir faktiskt lite förvånad över frågan. Det är bara att prata med vårdpersonal, poliser och socialsekreterare.
”Det får inte hända”
Landets ekonomi, där Moderaterna traditionellt är starka, fortsätter att sjunka och är nu en av de viktigaste frågorna för 38 procent av väljarna och hamnar därmed på en sjunde plats.
– Ibland tar vi för givet att Sverige är starkt och har god tillväxt, som vi har nu. Men om vi inte hela tiden ser till att Sverige är så bra som vi kan vara och om vi överger ansvaret för offentliga finanser, som regeringen gör, då tappar vi i styrka och det får inte hända, säger Anna Kinberg Batra (M).
Så gjordes undersökningen:
Novus mäter återkommande vilka politiska frågor väljarna tycker är viktigast. Undersökningen är genomförd 24-29 november. Totalt har 1013 intervjuer genomförts i Novus slumpmässigt och riksrepresentativt rekryterade webbpanel.
Frågan är formulerad så att den svarande får kryssa i de politiska sakfrågor man anser är viktigast utifrån en fördefinierad lista på 25 politikområden samt en öppen om det är någon annan fråga som inte finns med i listan och anses vara viktigare. Den svarande kan kryssa i flera politikområden. Då många väljer mer än en fråga så blir summorna mer än 100%.
Väljarnas viktigaste frågor
Sjukvården 57 procent
Skola och utbildning 56 procent
Invandring och integration 55 procent
Jobb/sysselsättning 40 procent
Lag och ordning 40 procent
Äldreomsorg 40 procent
Landers ekonomi 38 procent
Miljö och klimat 37 procent
Pensioner 27 procent
Boende 26 procent