• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: Scanpix

Invandring viktigare fråga för väljarna

Uppdaterad
Publicerad

Invandringsfrågan har blivit viktigare för väljarna. Över 40 procent av väljarna tycker att frågan är viktig.

Invandrarfrågan ökar i betydelse för väljarna. Förra året hamnade den på elfte plats på listan över de viktigaste frågorna. Nu ligger den på sjätte.

Det framgår av en undersökning som gjorts av opinionsinstitutet Novus som frågat 1.000 personer vilka frågor som de anser vara viktigast men också vilka partier som är bäst i respektive fråga.

Sjukvården toppar listan som vanligt med 71 procent, följt av skola och utbildning, sysselsättning, landets ekonomi och äldreomsorg.

Sedan kommer invandring och integration, som 43 procent anser vara en viktig fråga.

De tillfrågade har fått fylla i fler än en fråga, varför totalsumman överstiger 100 procent.

Andra frågor mindre viktiga

Enligt Torbjörn Sjöström, vd för Novus, har invandringsfrågan relativt sett blivit viktigare för väljarna eftersom andra frågor blivit mindre viktiga.

– Det gäller till exempel miljö och klimat, lag och ordning, säger han.

Torbjörn Sjöström ser inte att väljarna blivit mer invandrarfientliga. Däremot har frågan om invandring och integration varit i fokus under senaste halvåret samtidigt som Sverigedemokraterna fått mera utrymme i medierna.

Annat som diskuterats mycket är jobben, de ökade varslen och andra arbetsmarknadsfrågor.

–  Sverigedemokraterna gör ju en koppling mellan problemen på arbetsmarknaden och invandringen. För dem är minskad invandring lösningen på arbetslösheten, säger Torbjörn Sjöström.

Tjugo  procent av de tillfrågade anser att SD har den bästa politiken när det gäller invandring medan 14 procent anser att Socialdemokraterna har det. Tio procent anser att  Moderaternas invandringspolitik är bäst. 

39 procent av de tillfrågade säger att de inte vet.

De tio viktigaste frågorna

De tio viktigaste frågorna för väljarna:

  • Sjukvården 71 procent.
  • Skola och utbildning 70 procent.
  • Sysselsättning/arbetslösheten 62 procent.
  • Landets ekonomi 53 procent.
  • Äldreomsorg 53 procent.
  • Invandring/integration 43 procent.
  • Lag och ordning 41 procent.
  • Miljö/klimat 41 procent.
  • Socialförsäkringarna 41 procent.
  • Pensioner 40 procent.

De tillfrågade har fått fylla i mer än en fråga som viktig, varför det blir över 100 procent.

Socialdemokraterna har flest ffrågor, 13, som väljarna anser partiet vara bäst på.

Det är bland annat sysselsättning och arbetslöshet, socialförsäkringarna, skola och utbildning samt pensioner och barnomsorg.

Moderaterna har tio bästa-frågor, bland annat lag och ordning, företagande och näringspolitik, skatter, försvar och landets ekonomi.

När det gäller invandring anser 20 procent att Sverigedemokraterna har bäst politik.

1.000 intervjuer gjordes mellan 10-16 januari med en slumpmässigt utvald webbpanel i åldrarna 18-79 år.

Den statistiska felmarginalen kan innebära att det i vissa frågor skulle kunna vara något annat parti som ”blir bäst”. Det gäller dock inte invandrarfrågan.

Källor: Novus (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.