FN:s klimatrapport – Människan värmer jorden

Uppdaterad
Publicerad

Atmosfärer och världshav har värmts upp, mängden snö och is minskat, havsnivåerna stigit, koncentrationen av växthusgaser ökat. Och utvecklingen fortsätter.

Vid 8-tiden på fredagsmorgonen fastställdes rapporten, efter fyra dagars överläggande. Det tuffa tidsschemat har tvingat delegaterna att jobba både i går natt och natten till i dag ända fram till klockan fem i morse.

Det är extremt troligt att det är människan som är orsaken till det förändrade klimatet. Den huvudsakliga orsaken är förbränningen av fossila bränslen som kol, gas och olja.

– Atmosfärerna och världshaven har värmts upp, mängden snö och is har minskat, havsnivåerna har stigit och koncentrationen av växthusgaser har ökat. Det vilar på en god vetenskaplig grund, säger Quin Dahe, en av de två som har lett arbetet med klimatrapporten.

– För att bromsa klimatförändringarna kommer det att krävas stora och långvariga begränsningar av utsläppen, säger Thomas Stocker, den andra av de två huvudförfattarna.

18 huvudbudskap

Rapporten har noga gåtts igenom av delegater från 110 länder. Ord och formuleringar har vägts på guldvåg inför publiceringen.

– Vi har 18 budskap till beslutsfattarna som vi har enats om. Det viktigaste, att det är klarlagt att det är vi människor som är orsak till de pågående klimatförändringarna, sa Thomas Stocker på presskonferensen.

– Dessa slutsatser behandlar vad vi vet, förstår och uppskattar om fortsatt klimatpåverkan. Hur detta kan vara användbart för beslutsfattare kommer vi att få se framöver, sa Stocker.

– Det viktigaste i rapporten är att det nu bekräftas att klimatet förändras, att det är vi människor som orsakar det och att klimatförändringarna kommer att fortsätta i framtiden. Det är också ett viktigt budskap att vi kan begränsa framtida förändringarna om vi minskar utsläppen, säger Markku Rummukainen, professor i klimatologi vid Lunds universitet och klimatexpert på SMHI, som har varit med och skrivit rapporten.

”En alarmklocka för världen”

IPCC beräknar att den globala medeltemperaturen kommer att stiga med som minst 1,5 grader till slutet av detta sekel. Men fortsätter utsläppen i nuvarande takt kan temperaturökningen komma att bli fyra grader eller mer enligt klimatpanelen.

Världens länder har kommit överens om att ökningen inte ska överstiga två grader.

– Den här rapporten är en alarmklocka för världen. De som tvivlar eller försöker grumla till vetenskapen får vakna upp nu och inse att debatten är över, säger Assad Rheman från Jordens vänner.

– Vi har inget annat val än att handla nu för att stoppa skenande klimatförändringar. Klimatförändringarna är en verklig risk för naturen och alla oss människor som är beroende av den, säger Samantha Smith, klimatchef på Världsnaturfonden.

”Loppet inte kört”

– Vi kan inte få mer bevis än vad vi har fått nu, säger Svante Axelsson generalsekreterare på Naturskyddsföreningen till SVT.

– Människan påverkar klimatet genom utsläpp av växthusgaser och avskogning, och det är avgörande att minska utsläppen om vi ska lyckas begränsa uppvärmningen till max två grader, fortsätter Axelsson och frågar sig vad politikerna väntar på.

– Rapportens viktigaste slutsats är att loppet inte är kört. Att ignorera varningarna och bränna upp mer fossila bränslen är fullständigt otänkbart, så valet är egentligen bara ett: att fullt ut omfamna den globala, rusande utvecklingen av förnybar energi. Nu måste vetenskapens påbud omvandlas till politisk handling, säger Annika Jacobson, chef för Greenpeace i Sverige.

”Vår tids stora utmaning”

– Det här är en väldigt bra rapport. Vi hoppas att allmänheten, forskarna och politikerna kan ha nytta av den, sa Rajendra Pachauri, IPCC:s ordförande, på presskonferensen.

Pachauri lämnade presentationen av rapporten till forskarna, men lyfte själv fram några viktiga delar, bland annat uppgiften om att de tre senaste decennierna har varit varmare än något annat sedan mitten av 1800-talet.

– Klimatförändringarna är vår tids stora utmaning, konstaterade Thomas Stocker på presskonferensen.

– Det handlar om vilken värld vi vill att våra barnbarn, de barn som föds nu, ska leva i. Där har vi ett enormt ansvar, sa Michel Jarraud, generalsekreterare för FN:s väderorganisation,WMO, som också talade på presskonferensen.

Inbromsning av temperaturökningen

I rapporten uttalar sig IPCC också om den inbromsning av temperaturökningen som skett de senaste 15 åren. Enligt panelen finns inget vetenskapligt underlag som motsäger bevisen för den långsiktiga uppvärmningen av klimatet som pågår.

– Att uppvärmningen avstannat de senaste 15 åren, kan ha sin förklaring i en omfördelning av växthuseffektens överskottsenergi mellan atmosfär och hav, säger professor Henning Rodhe som deltagit vid mötet.

Miljöministern: ”Möjligt att nå tvågradersmålet”

– FN:s klimatpanel visar att det är möjligt att klara det viktiga tvågradersmålet men att det är extremt bråttom att klimatsäkra och utveckla våra samhällen världen över. Dagens utsläppsnivåer överstiger vad vår planet tål. Får vi inte ner världens utsläpp av växthusgaser blir det katastrofala konsekvenser som resulterar i fortsatt global uppvärmning, höjda havsnivåer och irreparabla skador för våra samhällen, säger miljöminister Lena Ek i ett pressmeddelande.

Klimatpanelens ”Summary for Policymakers” finns här.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.