Av de 300 som rest till IS i Syrien har drygt 150 återvänt. Vissa ångrar att de rest till Syrien. De fanns också de mer radikala som inte ens ville tillbaka till Sverige.
Tre kvinnor utvisades nyligen av det kurdiska självstyret på livstid då myndigheter där bedömde dem som ett säkerhetshot. Enligt UD har Sverige en skyldighet att ta emot de svenska medborgarna.
Det kurdiska självstyret vill att Sverige prövar kvinnorna juridiskt, då de misstänks för bland annat krigsbrott. Trots att de här kvinnorna under lång tid har levt hos terrorsekten IS så har mottagandet från socialtjänsten stora brister, enligt uppgifter till SVT. Kvinnorna har fått röra sig fritt i samhället.
Misstänks för folkmord och krigsbrott
En av de utvisade, en kvinna från Göteborg, misstänks för folkmord, brott mot mänskligheten och krigsbrott. Hennes barn omhändertogs när hon återkommit till Sverige efter år i Syrien. Själv sattes hon på ett tåg med ett nummer till en socialjour i handen. Det var enligt uppgifter till SVT upp till hennes själv att söka vidare kontakter med myndigheter.
Ett andra fall handlar om en IS-kvinna från en kommun i Västsverige, som själv tog sig tillbaka till Sverige. Hon är i dag dömd till rättspsykiatrisk vård efter att ha hotat att döda en skötare på en psykiatrisk avdelning. Hon ska ha berättat för personalen att hon varit med i IS och mördat folk och sagt att hon ska skära av skötarens pappas hals inför hans ögon. Kvinnan har tidigare varit misstänkt för krigsbrott, men enligt uppgift är denna förundersökning nedlagd. Också hon släpptes helt fri efter förhör hos NOA, enligt uppgifter till SVT. I det fallet kom en släkting och hämtade henne.
En annan kvinna är 48 år och även hon från Västsverige. Hon reste till Syrien 2013 med fem minderåriga barn. Där ska hon ha satt två av sina söner i IS träningsläger och de kom att bli barnsoldater hos IS. Sönerna dog i strid 18 och 14 år gamla. Hon är i dag misstänkt för tvångsgifte och krigsbrott. Inte heller hon ska ha mötts upp av socialtjänsten utan släpptes helt fri efter förhör, enligt uppgifter till SVT.
”Helt oacceptabelt”
Debattören och terrorforskaren Magnus Ranstorp skulle vilja se att de svenska IS-kvinnorna hanterades på samma sätt som Danmark hanterar återvändare, där möts de upp av ett avhopparprogram istället för att släppas ut i samhället.
– Det är helt oacceptabelt att det är så lättvindigt man tar de här frågorna. Jag blir förbannad när jag hör den här historien, säger terrorforskaren och debattören Magnus Ranstorp.
Rättelse: I en tidigare version av denna artikel skrev vi att kvinnan som idag är dömd till rättspsykiatrisk vård är misstänkt för krigsbrott. Denna förundersökning är dock nedlagd.