Foto: Foto: Sören Andersson / TT

Ranstorp om hanteringen av IS-kvinnorna: ”Blir förbannad”

Uppdaterad
Publicerad

Enligt uppgifter till SVT ska flera av de radikala IS-kvinnorna ha släppts ut i samhället efter förhör i anslutning till ankomsten. I ett fall med en tågbiljett och ett nummer till en socialjour i handen. Nu höjs röster för att Sverige ska redovisa hur man hanterat de 150 personer som hittills återvänt från Syrien:

– Det är helt oacceptabelt att det är så lättvindigt man tar de här frågorna. Jag blir förbannad när jag hör den här historien, säger terrorforskaren och debattören Magnus Ranstorp.

Kvinnorna misstänks för bland annat krigsbrott och har tillhört den radikala kärnan av IS. Magnus Ranstorp som varit med och utvecklat den danska modellen för att hantera IS-återvändare tycker att Sverige har en hel del att jobba på:

– De har varit med om så mycket våld i sin närhet. Sverige måste hantera inte bara mottagandet på ett strukturerat sätt, det tycker jag att vi gör. Men sedan släpper vi dem och vi behöver koordinera samordningen mellan polisen och socialtjänsten bättre.

”Farliga personer”

I Danmark har man sedan 2007 ett särskilt avhopparprogram där man hanterar människor som varit i miljöer likt de som IS-kvinnorna befunnit sig. Likaså har landet andra sekretessregler än Sverige. Därför kan myndigheter lättare dela med sig av information om individer till varandra.

I grannlandet använder man sig också av mentorskap och föräldracoacher. Ranstorp menar att det skulle behövas liknande insatser även i Sverige.

– Vi bör ha någon som hanterar de här fallen, som inte släpper de här fallen, för det gör man inte i andra länder. Man bör fokusera mer på samordnade insatser. Man låter inte sådana här individer som är så här farliga släppas vind för våg. Man bör jobba målorienterat med de här kvinnorna på ett helt annat sätt än vad vi gör i dag, säger Ranstorp och menar att Sverige gått åt helt andra hållet:

– Det svenska förhållningsättet till detta är att göra så lite som möjligt, anser han. Detta har varit en passivitet som är helt oförsvarbar. Det har varit 300 personer som har rest ner från Sverige. Ungefär 150 har kommit tillbaka. Många har inte ens mött någon myndighets insatser och vi har inte tagit den här frågan på allvar. Det är farliga personer som har haft kontakter med IS, världens grymmaste terrororganisation.

Involvera familjen

Ranstorp skulle också vilja se att man involverar familjerna till kvinnorna, för att se vilka vidare insatser som behövs:

– Men även också kontinuerligt ha så många sensorer mot de här kvinnorna som möjligt för att se utvecklingen om de bli farliga och vilken roll de har i de här miljöerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.