Vad som orsakade dödsolyckan i Sävsjö är ännu okänt, men det finns flera faktorer som påverkar säkerheten på isen. ”Kunskap, utrustning och sällskapet” är nationella Issäkerhetsrådets mantra.
– Särskilt nu när isarna påfrestas blir kunskapen extra viktig, säger Mikael Olausson.
Han varnar allmänheten från att överhuvudtaget ge sig ut på isen.
– Vädret påverkar naturligtvis. Nu har vi tvåsiffriga temperaturer och snön som nu smälter snabbt söker sig ut i vattendragen vilket gör att det blir höga flöden. Den här kombinationen blir förödande och nu går det väldigt fort. Isen blir snabbt väldigt dålig.
”Kan skifta på någon timme”
De flesta som förolyckas på isen är personer som promenerar eller fiskar, enligt statistiken. Skridskoåkare går igenom isen oftare, men har i regel med sig utrustning för att klara sig. Men att ha med sig isdubbar räcker inte i dagsläget när det ska bli höga temperaturer i stora delar av landet, menar Mikael Olausson.
– Vi får en tendens till vårfenomen redan nu där solens uv-strålar påverkar isen och det kan skifta på bara någon timme, till att vara ganska stabilt till att bli sorbet. Den utrustning du har med dig kanske inte hjälper, isen är så spröd och rutten.