Pernilla håller upp en förpackning Ozempic framför kameran

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Pernilla tycker inte att hennes biverkningar har tagits på allvar – och att nätkliniken Yazen skrev ut Ozempic utan tillräckliga kontroller. Foto: Markus Ljungholm

IVO slår ner på nätläkarens Ozempic-vård

Uppdaterad
Publicerad

SVT har tidigare rapporterat om kritik mot överviktskliniken Yazen.

Nu slår IVO ner på flera punkter kring nätklinikens vårdmodell och förskrivningen av Ozempic.

Myndigheten ger Yazen en månad att svara på anmärkningarna, annars kan vite utkrävas.

Den digitala vårdkliniken Yazen är enligt egen utsago Sveriges största fetmarådgivare och uppgav 2024 att man hade runt 10 000 patienter som bland annat behandlats med läkemedlet Ozempic.

Tidigare har kritik riktats mot klinikens sätt att bedriva vård och hur läkemedel förskrivs.

Nu agerar Inspektionen för vård och omsorg, IVO, efter en tillsyn. Yazen har en månad på sig att svara på kritiken och redovisa hur brister ska åtgärdas, annars hotas man av ytterligare åtgärder och vite.

Har kritiserats av läkare

Tidigare har SVT kunnat berätta hur patienter vittnat om hur kliniken snabbt skrivit ut läkemedlet efter att patienten själv skickat in fotografier, uppgifter kring vikt och kroppsmått och tagit blodprover.

– Det är inte rättssäkert att inte ta längd och vikt på patienter som ska bedömas utifrån just det, uppgav Claude Marcus, barnfetmaforskare och professor vid Karolinska institutet i samband med SVT:s tidigare granskning.

Patienter har också vittnat om hur man upplevt att biverkningar inte tagits på allvar och att kliniken nekat videosamtal. Det trots att Yazen uppgett att videosamtal erbjuds till de patienter som efterfrågar det.

IVO slår ner på patientsäkerhet

En av punkterna IVO lyfter i beslutet gäller patientsäkerhetsrisk. Enligt IVO kan vårdmodellen där patienter själva skickar in data innebära att felaktiga värden registreras och att det är möjligt att bifoga fotografier på någon annan.

I kritiken uppges att kliniken inte utrett avvikande blodprover och uppgifter om upplevd psykisk ohälsa innan behandling inletts. Vidare konstateras brister i rådgivning om dosering och läkemedelsanvändande. Bland annat pekar man på att det i journaler framgår att patienter återanvänt nålar men att det inte går att se att kliniken uppmanat till byte vid varje användning av läkemedlet.

”Den bristfälliga rådgivningen i dessa hänseenden har medfört en risk för feldosering och infektion”, skriver IVO i beslutet.

Yazens chefsläkare och medgrundare Martin Carlsson säger till SVT Nyheter att de välkomnar tillsyn men har synpunkter på anmärkningarna.

– Bland annat har vi sedan en tid ändrat flera rutiner varpå dessa anmärkningar är inaktuella. Vi håller nu på att analysera beslutet och kommer att inkomma med våra synpunkter innan 6 mars. Innan vår analys är klar vill jag inte kommentera enskilda anmärkningar från IVO.

SÅ FUNKAR DET PÅ YAZEN

Kliniken riktar sig till människor med BMI över 30 eller BMI över 27 om det samtidigt finns komplikationer eller riskfaktorer, såsom exempelvis högt blodsocker, kolesterol eller att patienten uppger att den varit överviktig tidigare. I abonnemanget ingår bland annat tillgång till läkare, PT och dietist. De vårdsökande identifierar sig med bank-id, lämnar en bild på sig själv och tar blodprover. Patienten anger själv vikt och mått.

Läkemedelsförskrivningen sker off label, alltså utanför indikation, då Ozempic bara är godkänt för behandling av diabetes typ 2 i Sverige. Det här har läkare rätt att göra så länge dokumenterad vetenskap ligger till grund för användningen. Tidigare har Läkemedelsverket gått ut och vädjat att den förskrivningen av Ozempic ska upphöra eftersom det riskerar tillgången på läkemedlet.

Patienter hos Yazen betalar Ozempic själva och kliniken får inga offentliga medel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.