En häktescell i Sverige är bara några kvadratmeter stor. Där finns i regel ett väggfast bord, en väggfast säng med gummimadrass samt ibland en toalett. Inte mycket mer. I en sån cell satt Jonas Falk, som tidigare hette Oredsson i efternamn, i tre och ett halvt år i total isolering. Han misstänktes vara ledaren för en internationell kokainliga som smugglade kokain i segelbåt över världshaven.
Totalt isolerad från omvärlden
Jonas Falk dömdes till 18 års fängelse av Stockholms tingsrätt, men efter ytterligare en process i Svea Hovrätt frikändes han år 2014 på alla åtalspunkter. Men då hade han redan hunnit sitta i total isolering i tre och ett halvt år.
Eftersom han ansågs vara farlig, rymningsbenägen och högt uppsatt i den kriminella världen fick han fulla restriktioner och hölls under mycket sträng bevakning och isolering från allt och alla. År ut och år in.
– Jag satt inspärrad i cellen och stirrade i taket i 24 timmar per dygn. I tre och ett halvt år. Jag fick bara prata med min advokat. Inte läsa några tidningar eller lyssna på radio eller se nyheter. Inga besök alls, inte ens min mamma fick träffa mig på över två år, berättar han när SVT träffar honom i Stockholms tingsrätt.
Jonas Falk driver nu en process mot staten för att få ytterligare en och en halv miljon för det lidande staten utsatt honom för genom isoleringen.
Lidande anses minska med tiden
Falk friades alltså till sist och fick då ett skadestånd på 1,6 miljoner kronor. Det finns en skala som staten, via Justitiekanslern, utgår ifrån när någon kräver ersättning efter att ha suttit oskyldigt häktad. Den skalan innebär att ersättningen minskar ju längre man sitter häktad. Lidandet anses alltså minska ju längre man hålls inlåst.
– Vi tycker det är tillräcklig ersättning och bestrider hans krav, säger Patricia Berrefeld, föredragande för Justitiekanslern som företräder staten i tingsrättsförhandlingarna. De särskilda omständigheter som fanns runt Jonas Falk, att han hade fulla restriktioner så länge, har man tagit hänsyn till redan och han har fått mer i ersättning än vad han skulle ha fått om man bara följt den vanliga skalan.
Men Jonas Falk menar att ersättningen han fått är fullständigt otillräcklig.
– Varje dag i häktet fick jag kämpa för att inte förlora förståndet, säger Jonas Falk. I tre och ett halvt år. Om inte det ska klassas som psykisk tortyr så vet jag inte var den gränsen går i så fall.
Nu blir det upp till Stockholms Tingsrätt att ta ställning till om Jonas Falk ska ersättas med ett större belopp än de 1,6 miljoner han redan fått.