Efter att riksdagen röstat nej till Ulf Kristersson (M) som statsminister har samtliga partiledare nu suttit i överläggningar med talmannen Andreas Norlén.
På eftermiddagen kom talmannens besked att centerledaren Annie Lööf får en vecka på sig att sondera förutsättningarna för en ny regering. Till skillnad från Löfven (S) och Kristersson (M) får Lööf inte den uttalade uppgiften att bilda regering.
Sist ut var Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin och Gustav Fridolin.
– Vi har under lång tid sagt att vi vill se en så bred mittenregering som möjligt. Det är rimligt att Annie Lööf får sonderingsuppdraget, säger Isabella Lövin (MP).
Även Liberalernas Jan Björklund, Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt och Socialdemorkaternas Stefan Löfven har hållit presskonferens efter sina möten med talman Anderas Norlén.
– Nu är Sverige i ett läge vi har varnat för – två regeringskonstellationer som baseras på blockuppdelningen. Det innebär att det inte finns stöd för något av de traditionella blocken att regera. Det bästa för Sverige är en blocköverskridande regering som har en tydlig förankring i mitten.
Stefan Löfven säger att det är naturligt att han blir statsminister.
– Som största parti, med det största underlaget i Sveriges riksdag, är det naturligt att man har statsministerposten.
Lööf (C): Inga planer på att stödja Löfven
– Våra förslag ligger kvar på bordet och det är talmannen som kommer ge besked om nästa steg i eftermiddag, säger Annie Lööf om hur hon ser på ett sonderingsuppdrag.
– Vi har inga beslut på att stödja Stefan Löfven och har inte planer på det heller. Vårt fokus är att hålla ihop Alliansen och föra sakpolitiska samtal över blockgränserna.
Även Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson träffade talmannen.
– Nu tycker jag att man kan pröva Stefan Löfven så att Centern och Liberalerna får stå för det de gjorde i går, säger SD-ledaren.
Åkesson syftar på att C och L i går stoppade moderatledaren och Allianskollegan Ulf Kristersson som ny statsminister för en regering med M och KD.
Fakta: Här är tiderna för ny talmansrunda
Kl. 8.45 Moderaterna
Kl. 9.15 Sverigedemokraterna
Kl. 9.45 Centerpartiet
Kl. 10.15 Socialdemokraterna
Kl. 10.45 Vänsterpartiet
Kl. 11.15 Kristdemokraterna
Kl. 11.45 Liberalerna
Kl. 12.15 Miljöpartiet
Talmannen brukar föra samtal med partierna i storleksordning. Men denna gång gick det inte på grund av kalenderfrågor, exempelvis regeringssammanträde.
Källa: Riksdagen