Gripen-plan över Kapstaden i Sydafrika Foto: Scanpix

Jas Gripen-utredning mot kollaps

Uppdaterad
Publicerad

Korruptionsutredningen i Sydafrika kring bland annat Saabs försäljning av Gripen-plan ser ut att kollapsa av politiska skäl.

Flera medlemmar i den så kallade Seriti-kommissionen har avgått eller är på väg att avgå, rapporterar sydafrikanska The Times.

En av dem som avgått anklagar ordföranden och utredningsdomaren Willie Seriti för en politisk agenda.

Uppges inte finnas bevis

Kommissionen har uppenbarligen bestämt sig för att fria regeringspartiet ANC och dess ledare, som tros ha gynnats mest av vapenaffärerna, skriver tidningen.

Inga partirepresentanter förhörs eller granskas.

Trots alla misstankar säger Seriti att kommissionen inte har bevis mot ANC.

I ett brev från Seriti daterat den 26 februari i år skriver han att ”det finns inga bevis som visar att ANC är inblandat som har inkommit till kommissionen”, skriver The Times.

Seritis talesman säger att ”de mest inblandade individerna” ska kallas till förhör i ”kommande faser” av offentliga utfrågningar.

ANC-ledare kan komma i fråga ”om det kommer fram information om att ANC är inblandat”.

Domar med ANC-koppling

Tidningen skriver att det är oklart hur kommissionen kan ha missat flera korruptionsdomar med koppling till ANC, personer nära president Jacob Zuma och de stora vapenaffärerna, samt de pengar som gick till förre försvarsministerns rådgivare från Saab-bolaget Sanip.

Enligt Saab visste företaget inte att den brittiska partnern BAE via det Saab-ägda dotterbolaget betalade 24 miljoner kronor till rådgivaren.

Överåklagare Gunnar Stetler vid riksenheten mot korruption överväger att inleda en svensk förundersökning. Det tycks nu ha små chanser att bli av, eftersom Stetler bedömer att det i så fall troligen måste komma fram nya uppgifter från Sydafrika.

Hinder för svensk utredning

– För att inleda en svensk förundersökning måste det tillkomma nya misstankar som berör befattningshavare med anknytning till Saab, säger han.

”Erfarenhetsmässigt” är det mindre troligt att det kommer att hända, enligt Stetler.

De sydafrikanska mututredarna träffade Stetler och företrädare för Saab i Sverige i augusti och fick då en del material.

En tidigare svensk brottsutredning lades ned 2009. Det gjorde även en brittisk 2010, även om det för BAE:s del resulterade i förlikning med den brittiske åklagaren.

Sydafrika köpte 28 Jas Gripen 1999 för 15 miljarder kronor.

En internutredning av Saab kom i juni 2011 fram till att utbetalningar från den brittiska partnern BAE via Saabs dotterbolag Sanip inte fanns i bokföringen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.