Nuvarande EU-kommissionär Ylva Johansson (S), som suttit på posten sedan 2019, efterträds av EU-minister Jessika Roswall (M), det meddelade statsminister Ulf Kristersson (M), vid en presskonferens i Rosenbad, på måndagen.
– Jessika åtnjuter mycket bred respekt, både för sin person och för det land som hon representerar, säger statsminister Ulf Kristersson.
EU-minister i regeringen
Under de senaste två åren har Jessika Roswall varit moderat EU-minister i regeringen, vilket Kristersson lyfter som en fördel för henne i rollen som kommissionär.
– Jag kommer fortsätta arbetet med mina ministerkollegor och kommissionärer, de kontakter jag skapat under åren är värdefulla för mig, säger Jessika Roswall under presskonferensen.
På frågan om det var självklart att tacka ja till uppgiften svarade Roswall snabbt ja.
– Efter att ha jobbat med EU-politik under en ganska lång tid är det är en ynnest helt enkelt.
Om allt går som statsministern önskar kommer EU-kommissionären tillträda under tidig höst.
Ansvarsområde
Vilket ansvarsområde i kommissionen som den svenska kommissionären får avgörs först efter förhandlingar med kommissionsordföranden. Det mesta pekar på att det blir den tyska Ursula von der Leyen som fortsätter på den posten. Det blir däremot inte formellt klart förrän EU-parlamentet, tidigast i nästa vecka, godkänner henne.
Roswall får frågan om hon sökt några särskilda portföljer i EU-kommissionen:
– Från svensk sida har vi, sedan regeringen tillträdde, haft prioriteringar kring att göra Europa säkrare, friare och grönare.
Moderaterna har under Sveriges 28 år i EU aldrig haft en kommissionär i EU.
SÅ FUNGERAR EU-KOMMISSIONEN
EU-kommissionens ordförande nomineras av medlemsländernas stats- och regeringschefer men utses formellt via en omröstning i EU-parlamentet. Kommissionsordföranden har sedan den avgörande rollen när det gäller att bestämma vilka arbetsuppgifter som ska läggas på de övriga kommissionärerna, som föreslås av regeringarna i EU:s medlemsländer.
EU-kommissionen fungerar i praktiken som EU:s regering och lägger fram de lagförslag som sedan behandlas parallellt av EU-parlamentet och EU:s ministerråd. Grundinitiativen till förslagen kommer dock från EU:s stats- och regeringschefer som styr kommissionens arbete via sina regelbundna toppmöten.
Samtidigt är EU-kommissionen också ansvarig för att se till att medlemsländerna följer gemensamma lagar och regler.
Källa: TT