Jimmie Åkesson om de skärpta restriktionerna: Vill se vetenskapen bakom

Uppdaterad
Publicerad

Skärpta restriktioner i coronatider glädjer en del, men inte alla är nöjda med regeringens politik.

– Jag vill gärna se evidens, vetenskap, bakom de restriktioner man presenterar så det inte bara blir symbolpolitik, säger Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson.

Under onsdagseftermiddagen presenterade regeringen skärpta restriktioner. Bland annat ska maxantalet besökare i affärer skärpas och Folkhälsomyndigheten får nya möjligheter att nationellt eller lokalt stänga krogar och kaféer. Men Jimmie Åkesson (SD) hade gärna sett mer tydlighet från regeringens sida.

– Jag hade gärna sett tuffare eller tydligare restriktioner kring användandet av munskydd när man inte kan undvika trängsel. Jag välkomnar också ytterligare diskussioner om kompensation till de branscher som drabbas hårt av restriktionerna.

Nooshi Dadgostar, partiledare för Vänsterpartiet, kritiserar också regeringen.

– Man lämnar över en stor del av ansvaret på smittskyddsläkarna. Just i veckorna när det blev en väldigt snabb smittspridning, just i sportlovsveckorna och på de specifika turistorterna skulle regeringen behöva göra lite mer riktat mot resorna.

Även Centerpartiets Annie Lööf tycker att regeringen lämnade en del i övrigt att önska. I ett inlägg på Facebook skriver hon bland annat:

”Under dagens partiledarsamtal om Coronapandemin kommer jag att lyfta att regeringen måste agera snabbt och kraftfullt, för att hindra denna våg från att bli en tsunami. Tyvärr uteblev skarpa besked från regeringen på dagens presskonferens”.

Liberalernas ekonomiskpolitiske talesperson, Mats Persson, skriver i ett mail till SVT att regeringen nu måste ge besked om stöd till de företag som drabbas hårt att restriktionerna.

”Ska människor ha ett arbete att gå till krävs att regeringen tar sitt ansvar och garanterar att ansvariga myndigheter betalar ut stödpengarna omedelbart”, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.