Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson intar den digitala Almedalsscenen. Foto: SVT

Jimmie Åkesson (SD) om det politiska läget: ”Vänsterliberal pyttipanna”

Uppdaterad
Publicerad

SD-ledaren Jimmie Åkesson riktade hård kritik mot såväl regeringen som oppositionen i sitt Almedalstal.

– De har glömt de principer som formade och byggde vårt land, säger han.

Almedalsveckans andra dag tillhörde Liberalerna och Sverigedemokraterna. På måndagsförmiddagen höll Nyamko Sabuni (L) sitt tal.

Klockan 19 var det dags för Jimmie Åkesson (SD). Han inledde sitt tal med att rikta kritik mot det som han kallar för ”det politiska etablissemanget”.

– Vi har varit tålmodiga, men det finns en gräns och det finns något som heter ryggrad. Att stå upp för det man anser vara rätt och riktigt, säger Jimmie Åkesson.

Vill ha hårdare straff

En del av talet ägnade Åkesson åt att prata om kriminaliteten i Sverige.  

– Tryggheten är central. Vi har alla en okränkbar rätt att känna oss trygga. Otrygghet innebär alltid ofrihet. Kortsiktigt handlar det om att markera stenhårt och tydligt visa vad samhället accepterar och inte accepterar. Det måste utdömas straff som säkerställer att farliga brottslingar sitter bakom lås och bom, säger han.

Jimmie Åkesson tog också upp det politiska läget just nu. Han beskriver det som en ”vänsterliberal pyttipanna” som förenas av sitt hat mot SD.

Se hela talet här.

Almedalsveckan 2021

Almedalsveckan 2021 startade söndagen den 4 juli och avslutas onsdagen den 7 juli. Det är i huvudsak ett digitalt arrangemang och nytt är att partierna delar dagar under årets evenemang. Partiernas tal äger rum klockan 11.00 och 19.00.

Söndag 4 juli: Vänsterpartiet och Kristdemokraterna

Måndag 5 juli: Liberalerna och Sverigedemokraterna

Tisdag 6 juli: Centerpartiet och Miljöpartiet

Onsdag 7 juli: Socialdemokraterna och Moderaterna

Källa: almedalsveckan.info

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.