Partiledare Jimmie Åkesson (SD) på Sverigedemokraternas framtidskonferens i Riksdagens andrakammarsal. Foto: TT

Jimmie Åkesson (SD): ”Vi måste vinna trovärdighet”

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna lanserar sin vision inför kommande val när partiet håller framtidskonferens i riksdagen.

– Vårt största problem är att vi inte har lyckats bygga riktig trovärdighet, säger partiledaren Jimmie Åkesson.

Sverigedemokraterna har potential att bli riksdagens största parti i valet i höst, hävdar partiledaren Jimmie Åkesson inför riksdagsledamöter och andra partitoppar på framtidskonferensen i riksdagen. Men partiet är sin egen största fiende, enligt Åkesson.

En sak SD inte kommer att göra, hävdar han, är att lägga hårdare förslag än hittills eftersom partier som Socialdemokraterna och Moderaterna har ”snott vår politik”, som Åkesson beskriver det.

– Jag tror inte att vi vinner något på att bli tuffare och hårdare, vi ska fortsätta agera blåslampa på de andra. Men att börja lägga ogenomtänkta förslag vinner vi inte på, säger han.

Måste kompromissa

Åkesson säger att det inte duger för SD att vara hårda och omedgörliga om det efter valet skulle komma inviter från andra. En del i partiet anser att SD inte ska ”fjäska för Moderaterna”, noterar han.

– Men vi måste kompromissa, vara pragmatiska, säger han.

Han redogjorde i riksdagen för hur partiets politik ska se ut de kommande fyra åren. På medellång sikt måste målet vara att framstå som ett regeringsalternativ, på längre sikt att vara statsbärande.

– Nästa mandatperiod blir avgörande för att vi ska etablera oss som ett regeringsalternativ, säger Åkesson.

Tappat i mätningar

Partiet har den senaste tiden tappat i opinionsmätningar, bland annat till Moderaterna. För att möta den här utvecklingen tror statsvetaren Tommy Möller på Stockholms universitet att partiet kommer att gå längre ut i frågor som rör invandringen. Detta då Moderaterna på senare tid lagt förslag kring ämnet som placerar sig längre högerut på den politiska kartan än under Fredrik Reinfeldts tid som ordförande för partiet.

– Naturligtvis är det inte en alltför vågad gissning att tro att SD skärper sina förslag för att profilera sig ytterligare i invandringsfrågan.

Till skillnad från Moderaterna har SD inte några samarbetspartier att ta hänsyn till och kan därför föreslå radikalare förslag, säger Tommy Möller vidare.

Åkesson hävdar i sitt tal att ansvaret för att ”lösa den parlamentariska knuten” ligger hos de andra partierna och en dag kommer de att inse det. Men det är en balansakt, enligt Möller.

– Sverigedemokraterna behöver inte ta hänsyn till politiska allianser som i Moderaternas fall. Men samtidigt vill man slita sig ur sin politiska isolering och framstå som ett mer moget parti inför väljare och andra riksdagspartier, säger han.

Höjt tonläget

Ett konkret ämne som Möller menar att partiet redan lyft fram inför valet är den ökande gängkriminaliteten.

– I den senaste partiledardebatten i riksdagen förklarade partiet krig mot gängkriminaliteten, så man har redan höjt tonläget på det här området.

Tidigare har riksdagens två största partier, Socialdemokraterna och Moderaterna, utmålat Sverigedemokraterna som en huvudmotståndare i höstens val.

Med frågor som lag och ordning, integration och invandring högst upp på agendan vill M och S i höstens val locka till sig väljare som annars hade röstat på Sverigedemokraterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.