SD:s partiledare Jimmie Åkesson till vänster. Foto: TT

SD svänger i frågan om slöjförbud – men står fast vid burkaförbud

Uppdaterad
Publicerad

Jimmie Åkesson (SD) vill ha ett generellt förbud av burka och heltäckande slöja - men svänger i frågan om förbud av slöja.

– Ett generellt förbud mot att bära slöja skulle få oönskade konsekvenser, skriver Åkesson i ett pressmeddelande.

Det var i samband med en livesänd intervju på Facebook med Sven Melander på onsdagen som Jimmie Åkesson först yttrade sig i frågan om ett generellt slöjförbud, och som Aftonbladet rapporterat om. 

I intervjun kommenterade Åkesson den danska justitieministerns förslag om att införa burkaförbud. Då framstod det som att Sverigedemokraterna tog avstånd från ett sådant förslag – och därmed svängde i frågan. 

– Nej, jag tycker att det är problematiskt, sa Åkesson enligt Aftonbladet, och lade till att han inte är för ett ”generellt förbud mot ett klädesplagg.

Gav tydligare svar

En dag efter intervjun, på torsdagen, förtydligade Åkesson partiets ställning i ett pressmeddelande.

”I går fick jag frågan om SD vill införa ett generellt förbud mot att bära slöja. Det vill vi inte, av flera skäl. Det betyder inte att vi uppskattar kvinnoförtryckande, religiösa uttryck, men ett generellt förbud skulle få oönskade konsekvenser”, skriver han.

Partiet gör skillnad på slöjförbud och förbud av heltäckande slöja eller burka. De är alltså emot slöjförbud – men för burkaförbud. 

Burkaförbud ”oproblematiskt”

Ett burkaförbud är enligt Åkesson ”oproblematiskt” – med en reservation för vad ett sådant förbud skulle innebära på detaljnivå. 

”Ett generellt förbud mot exempelvis burka vore inte oproblematiskt att införa. Ska det gälla även i det egna hemmet? Jag kan inte erinra mig att vi någonsin tyckt så.”, skriver han.  

I november 2015 uttryckte sig Åkesson om frågan i en intervju med SVT. Då formulerade han sig på följande sätt om införandet av förbud av burka: 

– Fler och fler länder har tagit det steget och jag tror att vi kommer att komma dit även i Sverige så småningom. 

SVT Nyheter har sökt Jimmie Åkesson för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.