Mikael Damberg (S) och Fredrik Reinfeldt (M) Foto: Scanpix

Het debatt om jobben

Uppdaterad
Publicerad

Jobb, arbetslöshet, skola och ekonomi var de främsta frågorna under den pågående debatten mellan partiledarna

Även utbildningspolitiken var en av morgonens viktigaste frågor.

Socialdemokraterna, som företräds av Mikael Damberg, inledde med att räkna upp företag som varslat anställda.

-Nu slår varselvågen mot Sverige med full kraft. Men statsministern är inte förmögen att tänka nytt.

Damberg fortsatte med att  konstatera att ”oron nu sprids runt köksborden i Sverige”, för jobben, för att familjen kanske måste flytta och för att barnen ska behöva byta skola.

-Det är om varslen, vardagen och verkligheten som den här debatten borde handla. Jag har en fråga till statsministern: “När kommer jobben?”

I sin replik anklagade statsminister Fredrik Reinfeldt Mikael Damberg för att vilseleda svenskarna vad gäller förslaget på en höjning av arbetsgivaravgifterna för unga.

-Damberg vilseför svenska folket. Ni kompenserar alltså kommunerna, men inte det privata näringslivet, där sysselsättningen kommit. Varför?

På det svarade Mikael Damberg att statsministern trixar med siffrorna.

-Fredrik Reinfeldt försvarar skatteundantag som verkligheten har visat inte fungerar.

Kritik mot skattesänkning

Mikael Damberg återkom till den borgerliga budgeten när han därefter kritiserade den av alliansen föreslagna bolagsskattesänkningen.

-70 procent av er budget består av en bolagsskattesäkning, men gör ni rätt saker för pengarna? Ni väljer bort skolan för att sänka skatten. Ni väljer bort stimulansen till barnfamiljer, pensionärer och löntagare.

Statsministern besvarade Dambergs inlägg med att beskriva Sverige som en exportnation.

-Det är viktigt att förstå var varseln uppstår. Vi är en exportnation. Resurserna tryter i omvärlden, och den stora utmaningen är varseln inom exportindustrin.

”Åkesson dagens sosse”

Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson anklagade i ett tidigt inlägg Fredrik Reinfeldt för att ha slagit sönder arbetslöshetsförsäkringen.

-Närmare 500.000 personer står i dag utanför a-kassan. I stället pratar Fredrik Reinfeldt om att man ju kan ta en privat försäkring. Ska vi slå sönder ett gemensamt system och ersätta det med privata lösningar? Stå då inte här och prata om den svenska modellen, som du inte vill ha, sade Åkesson.

Statsministern besvarade Åkessons inlägg med en passning.

-Jimmie Åkesson ska tydligen vara dagens sosse. Vi måste rikta in oss på att stödja folk så att de går vidare. Bidragssystemet låser fast folk, replikerade Reinfeldt.

S kritik mot skolsatsning

Ytterligare ett av dagens huvudämnen var skol- och utbildningspolitiken. Mikael Damberg kritiserade allianspartierna för att satsa för lite på skolan.

-Med den skolsegregation som växer är det obegripligt att ni väljer bort skolan i budgeten. Vi investerar i lärarna, i läxhjälp och i sommarskola. Varför väljer ni bort en 10-årig grundskola? Gång på gång väljer ni bort skolan.

Fredrik Reinfeldt anklagade då Damberg för att inte vara påläst.

-Mikael Dambergs teknik är att säga till att läsa på, synd att du inte fyller ut kavajen. Vi inser att barns begåvning är olika och satsar på yrkesutbildningar. Landets unga behöver inte den skattesmäll som S vill införa.

MP kritik av flyktingpolitik

Miljöpartiets språkrör Åsa Romson valde i sitt första inlägg i debatten istället att fokusera på flyktingpolitiken, då hon vände sig till Damberg.

-Socialdemokraterna har lagt grunden till flyktingpolitiken. Var står S i frågan om papperslösa vuxnas rätt till vård?

Mikael Damberg besvarade frågan genom att ställa sig frågande till att Romson inte snarare vände sig till allianspartierna.

-Flyktingpolitiken berör, det är en fråga som handlar om respekt för andra människor. Men jag är förvånad över att MP ställer frågan till mig. Ställ frågan till de borgerliga.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.