I den senaste opinionsmätningen från SVT Novus som presenterades i onsdags fick Liberalerna stöd av 2,5 procent.
Men den nyvalde L-ledaren Johan Pehrson är inte rädd utan säger att de låga siffrorna är ett ”bra utgångsläge” för att göra något bättre.
Vill se borgerlig regering
Han förklarar de låga siffrorna med att Liberalerna har haft en ”fladdrig” mandatperiod.
– Nu har vi sagt att vi vill se en ny borgerlig regering med starkast möjliga liberala inslag, det innebär att vi kan prata med alla partier, även SD och V, säger Johan Pehrson när han intervjuas i Morgonstudion.
När det kommer till regeringsfrågan säger Johan Pehrson att han kommer att göra allt för att Liberalerna ska vara välkomna in i en regering ledd av Ulf Kristersson.
– Ser vi till att Liberalerna gör ett bra valresultat, eller åtminstone i nivå med de senaste tio åren, kommer vi vara avgörande för att det blir en ny borgerlig regering och ett maktskifte, säger han.
För ett drygt år sedan svängde Liberalerna och kan nu tänka sig att samarbeta med Sverigedemokraterna.
– Jag förhåller mig till parlamentariska realiteter, människor i det här landet röstar på ytterkantspartier. Det kan jag tycka är oklokt, men jag får förhålla mig till det. Därför har vi sagt att vi kan prata med dem, säger Johan Pehrson.
Begränsning av vinstuttag i skolan
Skolan, integrationen och energipolitiken är frågor som Johan Pehrson pekar ut som viktiga för Liberalerna. Nyligen gjorde partiet en kursändring i sin skolpolitik och vill nu se en begränsning i vinstutdelning för privata skolaktörer.
– Det ska vara omöjligt att ta ut vinst eller överskott ur ett skolföretag om man inte samtidigt har levererat en väldigt hög kvalitet, säger Johan Pehrson.
Liberalerna har inget färdigt förslag för hur vinstuttaget ska kunna begränsa, men detta ska enligt Pehrson komma innan valet.
– En given förändring är att man måste ha mycket egna resurser i skolan, så om du gör ett överskott så måste de sparas och fonderas. Om man nästa läsår får mycket färre elever så ska inte skolan kunna riskera att läggas ner eller göra enorma nedskärningar på lärarkåren, säger han.