När SVT Nyheter når Johan von Schreeb är han själv ödmjuk inför priset han just tilldelats.
– Att arbetet som jag gör behövs, det är inget att fira. Samtidigt är det skönt att få bekräftelse på att arbetet uppskattas. Men man måste alltid avliva myten om sig själv. Att bli framlyft som en hjälte har jag inte lust med, men man måste framlyfta jobbet som Läkare utan gränser gör, säger han.
”Det var väldigt frustrerande”
Johan von Schreeb leder också Kunskapscentrum för internationell katastrofmedicin på Karolinska institutet. Under hösten har han flitigt jobbat med Ebolakatastrofen i Västafrika, bland annat genom att lära utresande fältarbete hur arbetet ska skötas.
Han var själv i ett tidigt skede på plats i Sierra Leone.
– Jag såg katastrofen utvecklas framför ögonen på mig. Det var väldigt frustrerande. När jag kom hem var det inte med någon känsla av att jag varit med och löst problemet, säger Johan von Schreeb.
Fortsätter leda kurser
Han jobbar fortfarande mycket med ebolaepidemin – fortsätter leda kurser för svenskar som åker till de drabbade områdena för att arbeta, och bedriver forskning kring hur ebola påverkat den vanliga sjukvården i Sierra Leone.
– Vi har sett att antalet inlagda på sjukhus har minskat med 70 procent. Gravida med komplikationer och barn med malaria får inte den vård de desperat behöver. Nu måste det också satsas på att den vanliga sjukvården kommer igång igen, säger Johan von Schreeb.
Utmanar nästa generation
Han hoppas att dagens utmärkelsen kan ge ytterligare publicitet till de katastrofer som behöver stöd.
– Jag vill lyfta frågeställningen och utmana nästa generations läkare och sjuksköterskor att hjälpa till i de delar av världen som är allra eländigast.
Fakta: Årets svensk
Utmärkelsen Årets svensk har delats ut sedan 2006 av magasinet Fokus, och pristagaren utses av en jury. Pristagare genom åren är bland annat författaren Jonas Gardell och artisten Robyn. Förra året gick utmärkelsen till Gunnar Strömmer, grundare för Centrum för rättvisa.