Richard Jomshof (SD) utanför riksdagen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se en sammanfattning om Richard Jomshofs (SD) karriär från 2022. Från uppväxten i Helsingborg och kommunfullmäktige i Karlskrona – till ordförande för riksdagens justitieutskott. Foto: SVT

Richard Jomshof (SD) kliver åt sidan

Uppdaterad
Publicerad

På tisdag kommer Richard Jomshof (SD) att delges misstanke om hets mot folkgrupp och därför lämnar han tillfälligt sin roll som ordförande i riksdagens justitieutskott, säger han till Kvartal.

På tisdag ska Jomshof kallas till ett förhör där han kommer att delges misstanken, berättar han i intervjun med Kvartal.

Anledningen är enligt honom att han delat två islamkritiska satirteckningar på X, där muslimska migranter utmålas som skurkaktiga karikatyrer, bland annat med orden ”Rape Jihad”. Bilderna postades ursprungligen av en annan person.

Enligt Jomshof faller den här typen av satirteckningar inom ramen för yttrandefriheten.

”Är mitt eget beslut”

Jomshof berättar att beslutet att pausa sitt uppdrag är hans eget, på grund av uppståndelsen han tror följer på nyheten.

– Jag kommer inte att jobba i utskottet överhuvudtaget, säger han.

Kommenterar själv på X

På X skriver Jomshof att det inträffade ”väcker många frågor” och att anmälan mot honom är ett försök att tysta honom som politiker.

”Politisk satir har ofta använts för att skapa debatt om många viktiga samhällsproblem genom åren och den rätten måste vi försvara om vi ska ha en fungerande offentlig debatt och demokrati i Sverige”.

Under Kvartal-intervjun återkommer Jomshof till att det uppstod kritik när han valdes till utskottsordförande. Att han nu tillfälligt lämnar sitt uppdrag är för att han vill undvika en liknande situation.

– För jag känner att vi kan inte ha det här haveriet en gång till, jag tycker inte det är värdigt. Ska vi prata om något, så är det själva sakfrågan.

SD och M kommenterar

SD:s gruppledare i riksdagen, Linda Lindberg, skriver till SVT:

”Rent principiellt är detta naturligtvis en mycket viktig fråga. Vår yttrandefrihet ska vara långtgående när det gäller rätten att få problematisera, kritisera och även parodiera angelägna samhällsfrågor i syfte att skapa debatt”.

Mattias Karlsson, gruppledare för Moderaterna i riksdagen, skriver till SVT att Jomshofs beslut att pausa är ”klokt” och att rättsprocessen nu får ha sin gång.

SD-profilen återpublicerar inlägg

Sverigedemokraten Mattias Karlsson har återpublicerat ett av Jomshofs inlägg på X:

”Om någon vill polisanmäla även mig för att jag nedan, i upplysningens namn, postar ett foto av Richards återpostning av satirteckningen ifråga, så var så goda”, skriver han.

Adam Marttinen (SD) tar över som ordförande.

SVT söker Richard Jomshof för en kommentar.

I en tidigare version av denna artikel stod det att Mattias Karlsson (SD) givit en kommentar till SVT. Rätt är att det är Mattias Karlsson (M) som kommenterar i artikeln.

Ardalan Shekarbi (S) vice ordförande justitieutskottet

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ardalan Shekarabi (S), vice ordförande för justitieutskottet, säger att han under lång tid påtalat att Jomshof är olämplig som ordförande och riktar nu krav mot statsministern. Foto: Håkan Claesson

det här är hets mot folkgrupp

Att offentligt sprida uttalanden som hotar eller är nedsättande om en grupp av personer, med anspelning på ras, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung, trosbekännelse eller sexuell läggning.

Källa: Åklagarmyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.