”Det finns dom som är jätterädda för att komma hit, och tror att det första vi kommer att göra är att omhänderta deras barn. Medan vi tänker att det är det sista vi gör”, säger Sofie Lindblad, förste socialsekreterare i Jönköpings kommun. Foto: Iman Tahbaz

Jönköping undersöker allt fler tvångsomhändertagna barn

Uppdaterad
Publicerad

Antalet barn som tvångsomhändertas enligt LVU, lagen om vård av unga, har ökat med 27 procent de senaste åren. Förra året handlade det om 4 675 barn. Och allt fler fall överklagas från förvaltningsrätt och vidare till kammarrätt och Högsta förvaltningsdomstol. Jönköpings kommun har noterat en ökning och har nu satt igång ett arbete för att ta reda på varför fler barn tvångsomhändertas.

Inne i ett låst rum i Huskvarna i Jönköpings kommun arkiveras alla fall av omhändertaganden i särskilda mappar. Här finns anmälningar, utredningar och de dokument som ligger till grund för socialtjänstens insatser. Helst vill man nå frivilliga överenskommelser med familjerna men ibland går det inte. Sofie Lindblad är förste socialsekreterare och hon berättar att många kan vara rädda för socialtjänsten.

– Det finns de som är jätterädda för att komma hit, och tror att det första vi kommer att göra är att omhänderta deras barn. Medan vi tänker att det är det sista vi gör.

Ökat med 49 procent

I Jönköping har antalet fall i förvaltningsrätten ökat med 49 procent sedan 2013, från 291 fall 2013 till 433 fall förra året. Någon direkt förklaring till ökningen har man ännu inte. Men en sak man märkt är att fler unga använder droger, vilket kan leda till tyngre missbruk, kriminalitet och skulder. Dessutom lider fler unga av psykisk ohälsa.

– Vi vill veta varför vi har så många ungdomar på institution. Och går det att göra på något annat sätt, säger Lilian Elmquist, chef för barn- och ungdomsvården i Jönköping. Vi tror ju att det blir bättre om man kan göra jobbet i hemmiljö och ihop med skolan.

”De fastnar i ens hjärta”

Sofie Lindblads arbete går ut på att stötta de socialsekreterare som jobbar med familjerna. Efter tio år har hon inte tröttnat på jobbet – tvärtom. Det kan vara svårt och tufft men hon känner att hon och hennes kolleger gör nytta.

– Man har familjer man aldrig glömmer. Det finns absolut barn som man undrar över hur det har gått. De fastnar i ens hjärta.

Då får barn omhändertas

När barn får omhändertas och skiljas från familjen regleras i lag 1990:52 med särskilda bestämmelser om vård av unga. I den första paragrafen står att insatser inom socialtjänsten ska ske i samförstånd med den unge och med hans eller hennes vårdnadshavare. Men i särskilda fall får socialtjänsten omhänderta barn, och då krävs beslut av förvaltningsrätten.

Enligt paragraf 2 får vård beslutas om det på grund av ”fysisk eller psykisk misshandel, otillbörligt utnyttjande, brister i omsorgen eller något annat förhållande i hemmet finns en påtaglig risk för att den unges hälsa eller utveckling skadas”. Det handlar alltså om brister från vårdnadshavarens sida.

Enligt paragraf 3 får vård beslutas ”om den unge utsätter sin hälsa eller utveckling för en påtaglig risk att skadas genom missbruk av beroendeframkallande medel, brottslig verksamhet eller något annat socialt nedbrytande beteende”. Där handlar det alltså om den unges eget beteende.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.