Julskinkan hotas – om inte slaktarbristen botas

Publicerad

Det är stor brist på slaktare i Sverige. Nästan var femte slakteriföretag säger sig behöva anställa slaktare. Problemet är att det knappt finns några.

I dagarna är det många som äter ovanligt mycket skinka, prinskorv och köttbullar. Men ett problem för kommande års julbord är den stora personalbristen inom kött- och charkföretagen.

– I köttbranschen har vi i stort sett brist på alla yrkeskategorier idag. Det är ett resultat av att vi under flera år i Sverige utbildat för få. Det leder till en försämrad konkurrenssituation för företagen. Man behöver lägga tid på att rekrytera och i ganska många fall själv utbilda sin personal, säger Magnus Därth, vd på branschföreningen Kött- och charkföretagen.

Behövs fler utbildningar

Nästan var fjärde företag inom kött-och charksektorn behöver rekrytera slaktare och nära hälften av företagen behöver rekrytera styckare. Det visar en undersökning från branschföreningen. Kommande år väntas stora pensionsavgångar och redan idag hyr kött och charkföretagen in en stor del av arbetskraften från utländska bemanningsföretag. Ett av de största problemen är att det finns så få utbildningar i Sverige för blivande slaktare.

– Det finns idag bara en utbildning inom det reguljära utbildningssystemet. Det är en lärlingsvuxenutbildning uppe i Luleå, med knappt tio platser. Utöver det finns det en rekryteringsutbildning i Arbetsförmedlingens regi. Men det är det enda som finns idag, så här måste det offentliga ta ett större ansvar, säger Magnus Därth.

”Är ett bra jobb”

Andreas Stridell jobbar som styckare på HK Scans anläggningen i Linköping. Han har jobbat där 1997 och lärde sig att stycka på det gymnasieprogram han gick under 90-talet. Nu finns utbildningen inte längre kvar.

– Som gymnasieelev idag har du ingen möjlighet att utbilda dig till styckare idag. Det är en brist att vi inte får in nya, fräscha människor här idag. Det är ett bra jobb, så det är synd att inte fler kan utbilda sig och bli en del av svensk livsmedelsindustri, säger styckaren Andreas Stridell.

Branschföreningen hoppas nu att fler unga kan tänka sig ett jobb inom köttindustrin.

– Om vi i framtiden ska ha svensk julskinka på julbordet, vilket vi vet att konsumenterna vill ha, då är det extremt viktigt att vi kan utbilda fler inom kött och chark, säger Magnus Djärh, vd på branschföreningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.