Drönarbild på två radhus som har utsatts för explosion. Polis och bärgningsbil på plats.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det håller inte för att föreningen ska kunna säga nej till inflyttning” – hör vd:n för Bostadrätterna berätta vad som egentligen gäller när man får en ny granne som kan ha potentiella kopplingar till en kriminell person. Foto: SVT

Bostadsrätternas vd: Jättesvårt att säga nej även om någon är kriminell

Uppdaterad
Publicerad

Den pågående våldsvågen har lett till ökad oro och fler bakgrundskontroller bland privatpersoner. Men att någon säljer narkotika behöver inte vara skäl för nekat medlemskap eller uppsägning och en bostadsrättförening har inte rätt att säga nej bara för att någon råkar vara släkting till en gängkriminell.

– Det är inget skäl som håller, säger Ulrica Blomqvist, jurist och vd på Bostadsrätterna.

Hyresgästföreningen har över tid fått allt fler samtal kopplade till trygghetsfrågan. Bostadsrättsorganisationen Bostadsrätterna ser en liten uppgång i september vad gäller frågor om medlemskapsprövning, och om det går att begära utdrag ur belastningsregistret.

Lexbase, en populär databas där man kan söka på brottmålsdomar, uppger för SVT Nyheter att antalet bakgrundskontroller har ökat med 20 procent de senaste två veckorna. Om det handlar om misstänksamhet mot grannar går inte att säga, men antalet nyregistrerade kunder har samtidigt ökat märkbart i våldsutsatta områden, däribland Storstockholm, Uppsala och Norrköping.

Sajten Mrkoll har sett en 22-procentig ökning av antalet köp för att ta del av domstolshandlingar jämfört med förra kalenderåret.

”Handlar om skötsamhet”

Något registerutdrag har man dock inte rätt att kräva av en blivande bostadsrättsinnehavare, enligt Ulrica Blomqvist.

Bostadsrättsföreningar, som behöver godkänna medlemskap innan inflyttning, behöver följa stadgarna och kan inte säga nej hursomhelst. Så länge en person betalar avgiften i tid och är ”normalt skötsam” har denne långtgående rättigheter.

– Det handlar om skötsamhet i boendet. Fifflar man med annat som inte har någon som helst koppling till boendet så har jag svårt att se att föreningen kan säga nej och få det att hålla i en prövning, säger Blomqvist.

Kriminella föreslås kunna vräkas

När det gäller uppsägningar gäller ungefär samma förutsättningar för bostads- och hyresrätter, enligt Bostadsrätternas vd.

En statlig utredning föreslår att det ska bli lättare att säga upp hyresgäster om de begår brott i lägenheten eller i närområdet, något som branschorganisationen Fastighetsägarna drivit länge.

– Vi vill se en lagstiftning där det blir lättare att säga upp grovt kriminella hyresgäster från lokaler och bostäder, säger vd Anders Holmestig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.