Justitieministern om våldsvågen i Stockholm: Inget anständigt samhälle kan acceptera det här

Uppdaterad
Publicerad

Med 62 dödsskjutningar under år 2022 har samhället helt klart misslyckats med att bekämpa gängbrottsligheten, säger justitieministern Gunnar Strömmer (M).

– Medborgarna har en berättigad förväntan om att resultaten ska bli avsevärt mycket bättre, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M) med anledning av den senaste tidens upptrappade våldsspiral i Stockholm.

Julhelgen blev en dyster och brottstung tid med nio grova våldsdåd i Stockholm på drygt en vecka. Nu kommenterar justitieministern Gunnar Strömmer (M) den senaste tidens händelser.

– I grund och botten måste de brottsbekämpande myndigheterna göra en kraftfull mobilisering med de resurser de redan har – för att bryta den här grova och allvarliga brottsligheten, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M).

”Tar tid att vända”

Strömmer uppger dock att det kommer att ta tid att vända den dystra utvecklingen. Enligt honom har regeringen redan tagit steg i rätt riktning. Bland annat har man ökat de ekonomiska resurser till polisen och försökt bryta sekretesshinder så att polisen får den hjälp de behöver från skola och socialtjänst för att förebygga och bekämpa brott, uppger han.

– Sen tror jag att var och en förstår att det här är en utveckling som tar tid att vända. Men vi kommer att använda tiden så bra det bara går, säger Strömmer.

”Utesluter inte”

På frågan om han tycker att polisen gör ett tillräckligt bra jobb svarar han att i alla fall utfallet inte är tillräckligt bra.

– När det gäller arbetssätt, metodik och organisation så utesluter jag inte alls att det kan finnas behov av att göra andra saker, däremot kan jag inte ge besked om det i dag, säger justitieministern.

Efter en extra kontroll har antalet dödsskjutningar för 2022 korrigerats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.