Idag kom domen från Högsta förvaltningsdomstolen som slår fast att Vellinge kommun får införa ett lokalt tiggeriförbud. Därmed är det också fritt fram för andra kommuner att följa Vellinges exempel.
Vad beskedet kommer att innebära i praktiken för den som tigger pengar kommer skilja från kommun till kommun, säger Ulrik Von Essen, justitieråd vid Högsta förvaltningsdomstolen.
– Det som Högsta förvaltningsdomstolen har slagit fast är att ordningslagen, som den är formulerad, ger kommunerna den här möjligheten. Sen är det upp till kommunerna att besluta om hur man vill göra, säger han.
Blir polisens uppgift
Vad får det för konsekvenser om någon bryter mot ett sådant förbud?
– Konsekvensen blir att polisen får upplysa den som bryter mot förbudet om att det inte är tillåtet och utgångspunkten är att de föreskrifter som finns ska respekteras. Om man inte gör det är det polisens sak och där kommer helt andra regelverk in.
Omfattar inte musik
Den som får in pengar genom att spela gatumusik omfattas inte av domen. Där finns det i stället särskilda regler, säger Ulrik Von Essen. Den frågan har inte heller funnits med i ärendet kring Vellinge kommun.
– I just det här fallet var det undantaget från den kommunala regleringen. Det som har prövats här är det som många kommuner kallar för ”passiv penninginsamling”, alltså när man samlar in medel för egen del.