En person i sjukhussäng klädd i sjukhuskläder läser en bok. Framför dem står en färgglad kopp med ett sugrör och olika personliga tillhörigheter, inklusive en läppbalsam. I bakgrunden syns fönster som släpper in naturligt ljus.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör läkarna om hur detektivarbetet inför en hjärnoperationen går till i videon. Foto: SVT

K-pop och hjärnkirurgi ger hopp åt epileptiker

Publicerad

Av allvarliga neurologiska sjukdomar är epilepsi den vanligaste. Det är också en diagnos som kan innebära stort lidande för de över 80 000 svenskar som har den. Men behandlingen för de som är svårast drabbade har tagit stora steg.

En operation som verkar skrämmande för många ger epilepsi-patienter hopp om ett helt nytt liv.

– Jag har fått tillbaka glädjen i livet, säger Sinead Sammy, som gått från att ha fyra-fem anfall i veckan, till att bli helt anfallsfri.

I hennes fall har boten varit att ta bort tre centimeter av hjärnan, nämligen den plats där själva utlösningsmekanismen för anfallen fanns.

Detektivarbete

Hela behandlingen involverar både gammal och ny teknik: hjärnkirurgi, laser, GPS och ultraljud. Kärnan består i att hitta den exakta punkt i hjärnan som startar anfallen. Det kan vara ett detektivarbete för neurologerna, och för patienterna kan det likna tortyr.

Sömnbrist och k-pop

Patienterna ligger i en sjukhussäng ett par veckor, uppkopplade med elektroder som läser av hjärnaktiviteten, och så försöker man utlösa anfall, för att se var i hjärnan de börjar.

– Det kan vara plågsamt eftersom vi behöver stressa fram anfall, säger neurologen Kristina Lidström vid Karolinska sjukhuset. Det kan man göra genom att inte låta dem sova, eller genom att spela k-pop på högsta volym.

”Genombrott”

När kartan över epilepsins startpunkt är klar tas just den biten bort med hjälp av hjärnkirurgi. Ungefär femtio patienter om året får i dag sådan kirurgi – men Socialstyrelsen vill att behandlingen blir tillgänglig för fler, eftersom komplikationerna är få och resultaten goda.

Det handlar om de svårast sjuka, som kan ha flera anfall i veckan, och som inte är hjälpta av läkemedel. Epilepsiförbundet kallar behandlingen ett genombrott som kan ge deras värst drabbade medlemmar ”livet tillbaka”.

Ett nytt liv

För Sinead Sammy betydde operationen att hon kunde gå tillbaka till att plugga till jurist. Hon kan träna och resa och vågar numera vara ensam.

– Det går inte att sätta ord på vad behandlingen har betytt för mig, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.