Miljöpartiet och Socialdemokraterna är överens om att ge ny möjlighet till ensamkommande att stanna kvar i Sverige, uppger en källa för SVT Nyheter. Arkivbild. Foto: TT

Källa till SVT: MP och S överens om ensamkommande

Uppdaterad
Publicerad

Miljöpartiet och Socialdemokraterna är överens om att ge ny möjlighet till ensamkommande att stanna kvar i Sverige. Det uppger en källa för SVT Nyheter. Klockan 15.30 håller Isabella Lövin (MP), Gustav Fridolin (MP), Ylva Johansson (S) och Helene Fritzon (S) presskonferens.

Enligt vad SVT erfar handlar uppgörelsen om att de personer som nu ska få en ny prövning ska omfattas av det så kallade gymnasieundantaget som började gälla den 1 juni i år, det vill säga att de berörda ungdomarna får möjlighet att gå klart gymnasiet.  

Det kan handla om ett uppehållstillstånd på drygt fyra år och tanken är att de när de slutfört gymnasiet ska ha möjlighet att skaffa ett jobb och på så sätt få permanent uppehållstillstånd.

MP kompromiss om EBO-lagen

För att få igenom detta har Miljöpartiet gått med på att justera lagen om eget boende. I mars kommer den så kallade mottagandeutredningen som nu, enligt vad SVT erfar, även ska komma med förslag om hur man minskar den trångboddhet som EBO-lagen har resulterat i. 

Enligt SVT:s källor är skälet till att det dragit ut på tiden att Socialdemokraterna velat begränsa den grupp den handlar om. Av de ensamkommande som kom till Sverige före den 24 november 2015, då regeringen lade om migrationspolitiken, är det drygt 2.000 som fyllt 18 under väntetiden och 6.300 som fått sin ålder uppskriven.

Handlar om 8.000 personer

Om regeringens överenskommelse skulle omfatta både grupperna som Miljöpartiet vill, handlar det alltså om drygt 8.000 personer. Till det kommer de som fortfarande väntar på asylbesked men den gruppen är begränsad. 

Uppgörelsen kommer enligt SVT:s källor att presenteras på en pressträff på måndagseftermiddagen omkring klockan 15.30 som SVT Nyheter kommer att sända direkt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.