Källor till DR: USA bedrev spionage mot Saab – med hjälp av danska underättelsetjänsten

Uppdaterad
Publicerad

Den amerikanska underrättelsetjänsten NSA bedrev spionage mot svensk och dansk försvarsindustri från en bas i Danmark. Det avslöjar Danmarks Radio som talat med flera källor med insyn i en pågående avlyssningsskandal inom danska motsvarigheten till FRA, Forsvarets Efterretningstjeneste (FE).

Bland målen för amerikanska NSA:s avlyssning fanns Saab och den danska försvarskoncernen Terma. Enligt uppgifter till DR, från flera av varandra oberoende källor med insyn i granskningen av den pågående avlyssningsskandalen i Danmark, har NSA fått tillgång till fiberoptiska kablar och ett datacenter på Amager söder om Köpenhamn. Därifrån har man avlyssnat holländsk, norsk, fransk och tysk datatrafik, danska politiska institutioner och svenska försvarsintressen.

Flera källor pekar ut det svenska Gripen-programmet som ett av målen.

Danmark upphandlade nya stridsflyg

Det amerikanska spionaget ska, enligt Danmarks radios källor, ha skett samtidigt som den danska staten upphandlade nya stridsflygplan – där Saabs Gripen-plan var med i slutstriden. Danska staten köpte till sist 27 amerikanska F-35-stridsflygplan.

Danmarks radio har vare sig kunnat styrka eller avfärda att avlyssningen hade ett samband med mångmiljardaffären, detsamma gäller frågan huruvida någon känslig information har röjts. Men enligt experter som SVT och DR talat med kan det röra sig om ekonomiska motiv.

Visselblåsare slog larm

Den danska skandalen inleddes med att en anställd på FE upptäckte att NSA bedrev olagligt spioneri genom det dansk-amerikanska underrättelsesamarbetet. Efter flera misslyckade försök att uppmärksamma FE:s ledning på problematiken larmade visselblåsaren FE:s tillsynsmyndighet TET.

Myndigheten inledde en undersökning som resulterade i en fyra pärmar tjock rapport.

Materialet från visselblåsaren indikerar, enligt tillsynsmyndigheten TET:s pressmeddelande, att FE:s ledning ”underlåtit att följa upp eller närmare undersöka indikationer på spionage”. Den danska försvarsministern Trine Bramsen tvingade fem personer i FE:s ledning att lämna sina uppdrag.

Sofistikerad programvara

NSA hade fått tillgång till internationella fiberkablar som löper in och ut ur Danmark till bland annat Sverige, USA, England och Tyskland. Kablarna är nyckel i den storskaliga avlyssning som USA och deras allierade bedriver.

Enligt Danmarks radio har NSA på danska Amager under perioden 2012-2014 upprättat ett datacenter som använder systemet XKeyscore, avslöjat 2013 av Edward Snowden, en central funktion i hela NSA:s avlyssningsapparat. Programmet gör det möjligt att gå igenom stora datamängder i fiberkablar med hjälp av ”selektorer” – sökord som namn på personer i central ställning i intressanta organisationer.

Enligt källorna fanns selektorer direkt riktade mot Gripenprogrammet och andra försvarsindustriella objekt.

SVT har i flera omgångar varit i kontakt med Saab som vid ett första möte menade att spionaget inte var anmärkningsvärt och var då beredda att ställa upp på en intervju. Senare ändrade man sig med hänvisning till att man ansåg att uppgifterna kunde misstänkas vara en desinformationskampanj från främmande makt.

SVT har också varit i kontakt med den amerikanska underrättelsetjänsten NSA som väljer att inte kommentera uppgifterna.

SVT Nyheter har sökt försvarsminister Peter Hultqvist som avböjer att kommentera uppgifterna.

Vet du mer? Läs i faktarutan hur du kan komma i kontakt med oss på ett säkert sätt.

Fakta: Detta är Xkeyscore – ett av världens mest sofistikerade övervakningsprogram

Programvaran som DR:s källor pekar ut i spionaget mot Saab heter Xkeyscore. Programmet avslöjades för första gången i samband med Edward Snowden-affären och beskrivs som ett av världens mest sofistikerade övervakningssystem.

Genom en mycket omfattande datainsamling via bland annat kabelnätverk ger det NSA och deras partners möjlighet att övervaka och söka i information rörandes miljontals människor över hela världen.

Visselblåsaren Edward Snowden har själv arbetat med XKeyscore. I ett uttalande till The Guardian beskrev han programvaran så här:

”Jag, sittande vid mitt skrivbord kan avlyssna vem som helst, du eller din revisor, en domare eller till och med presidenten, bara jag har en personlig e-post”.

NSA:s egen hemliga träningsmanual beskriver hur operatörerna kan få tillgång till NSA:s enorma datalager och söka i vad NSA själva kallar det mest vittomspännande datatrålande system man har tillgång till. En NSA-presentation deklarerar att systemet täcker ”nästan allt en typisk användare gör på internet”.

Med hjälp av ”selektorer” har underrättelsetjänsterna sökt efter sina mål, däribland Saab.

Det kan röra sig om en e-postadress, ett telefonnummer eller en telefons id-nummer.

SVT har som ett av få mediebolag i världen haft mycket god tillgång till Snowdens läckta material och presenterade det i december 2013. I materialet framgick att FRA liksom FE samarbetar med NSA som har personal och utrustning på plats även i Stockholm, bland annat Xkeyscore. Avslöjandet beskrev också hur NSA och FRA samarbetade med den kombination av spaning som utgör systemets storhet: Xkeyscore kartlade användares nättrafik, bland tekniker på belgiska teleoperatören Belgacom, och med hjälp av trojan-systemet Quantum inserts, där FRA var en viktig partner, sköt in trojaner för att få kontroll över Belgacoms system. Ett system som bland annat betjänar EU-kommissionen.

Här kan du se hela direktsändningen på SVT Play.

Vet du mer? Tipsa SVT Säkert

Har du information om hur den kontroversiella övervakningen utförts i Sverige, Danmark och  USA.  Kontakta SVT:s reportrar krypterat på Signal, PGP eller SVT Nyheters tv-leaks.[ https://tvleaks.se/]  

Reportrar SVT:   

Knut Kainz Rognerud  

knut.rognerud@svt.se 

Telefon/Signal: +4670-624 97 34  

Fredrik Laurin  

fl@trojkan.se 

Telefon/Signal: +4670-832 62 02  

PGP: https://keyserver.ubuntu.com/pks/lookup?search=fl%40trojkan.se&fingerprint=on&op=index   Redaktör:

Jenny Küttim  

jenny.kuttim@svt.se  

Telefon/Signal: +4673-950 95 77 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.