Anders Arborelius i munkkläder.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Arborelius har bett påve Franciskus om att inte längre vara kardinal. ”Han sa att det är beviljat, men inte när det blir. Så jag hänger lite i luften nu”, säger han. Foto: SVT

Kan svenska kardinalen Arborelius bli nästa påve?

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen den 21 april somnade påve Franciskus in. Han var känd som reformvänlig, men när en ny nu ska väljas kan man i stället vilja ha det omvända – som den stillsamma Anders Arborelius.

– Då skulle jag fråga den heliga ande om jag skulle våga ta på mig något sådant som totalt övergår min förmåga och kraft, säger han.

Sverige har bara haft en enda kardinal, den högsta befattningen inom den katolska kyrkan efter påven. Hans namn är Anders Arborelius och han har lyfts som en en möjlig efterträdare till Franciskus av Le Figaro och The New York Times.

Men Arborelius har inte uttryckt någon vilja att bli ny påve. Han tror inte heller att en svensk som han själv blir vald, utan pekar på att många väntar sig en från Afrika eller Asien.

– Jag tror det är osannolikt, högst osannolikt, säger han.

Arborelius berättar att han bett påve Franciskus om att inte längre vara kardinal, något som ska ha beviljats men utan att en tidsram satts. I stället vill han återvända till sitt kloster i Skåne och leva där framöver.

– Så nu hänger jag lite löst.

Vissa vill se en italienare igen

Det som dock talar för att Arborelius kan bli en populär kandidat är bland annat hans stillsamma natur, menar Joel Halldorf, professor i kyrkohistoria, som påpekar att man i Vatikanen är debattrötta.

– Franciskus har haft ett väldigt högt reformtempo. Han har initierat nya saker och kommit med dramatiska uttalanden, utfärdat förbud och skrivit kontroversiella brev om sexualmoral och annat.

Även om det inte är Arborelius önskan så tror Halldorf att kardinalen hade accepterat om han skulle bli vald.

– Jag tror att han är traditionalist och plikttrogen.

Joel Halldorf pratar om två ”axlar” som kardinalerna utgår från vid val av en ny påve. Den första är liberal eller konservativ, där Franciskus tillhörde de liberala. Den andra handlar om geografi.

De flesta påvar genom historien har varit italienare och Vatikanen är belägen i Rom. De tre senaste påvarna har dock kommit från andra länder.

– Det är vissa som tycker att det är dags för en italienare igen, säger Halldorf och lyfter Pietro Parolin som en favorit i det fallet. Parolin är ärkebiskop i Italien och ”utrikesminister” i Vatikanstaten.

Arborelius erfarenhet kan vara viktig

Å andra sidan är påve ett globalt ämbete och Franciskus har kallats för ”periferins påve”.

Namn som filippiniern Luis Antonio Tagle och ghananen Peter Turkson, som i bägge fall hade brutit ny mark som den första asiatiska respektive svarta påven, har lyfts som kandidater.

Även om Arborelius är från Europa är den katolska kyrkan liten i Sverige, en erfarenhet som Halldorf tror kan anses vara viktig i en föränderlig värld.

Anders Arborelius står i en kyrka. Kula och kors syns tydligt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vem är Anders Arborelius – skåningen som blev en av påvens ”prinsar”. Foto: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.