Kändisarnas heta favorit kan vara farlig

Uppdaterad
Publicerad

Bikramyogan har blivit kändisarnas favorit. Det handlar om hård träning i 40-gradig värme. Nu varnar läkare för riskerna.

Bland kändisarna som fastnat för den hårda och svettiga yogan finns namn som Lady Gaga, Madonna, Julia Roberts och George Clooney.

Bikramyoga handlar om att under 90 minuter genomföra 26 olika ställningar i 40-gradig värme, allt för att efterlikna den tropiska värmen i Indien.

-Att man svettas är bra för kroppen. Man får igång blodcirkulationen och man värms upp, säger Kim Melander, ägare av Bikramyogacentret DuCalme i Stockholm.

”Låter inte hälsosamt”

Men kritiker menar att den höga temperaturen kan vara skadlig för kroppen.

-40 grader är väldigt varmt, det låter inte hälsosamt, säger hjärtläkaren Per Tornvall.

Enligt Per Tornvall kan träning i hög värme leda till uttorkning och onödigt hög belastning på kroppen.

-Blodtrycket kan sjunka och man kan svimma. Har du problem med kranskärlen finns det ökar risk för hjärtinfarkter, säger Per Tornvall.

En kvinna som SVT har talat med har tidigare utövat Bikramyoga och hon säger att de fysiska effekterna av träningen var snabba och märkbara. Men att träningen ofta var mycket krävande och fysiskt påfrestande.

-Man bygger upp sin styrka och svettas ut vatten i kroppen. Man går snabbt ner i vikt och musklerna blir synliga.

Hon berättar att många tog ut sig rejält och att det inte var ovanligt att folk svimmade och var tvungna att lägga sig ner på grund av utmattning.

Fördelarna som lyfts fram är kombinationen av styrketräning, avslappning och stretching. Kim Melander, som äger Bikramyogacentret DuCalme i Stockholm säger att träningen är skonsam för den som tidigare har varit skadad.

-Jag tror att anledningen till att den har blivit så populär är att den är väldigt komplett och att någon som har varit skadad i tre månader, tre år eller 30 år kan gå in och köra ett pass. Man kanske inte kan göra allt men när de kommer ut känner de att de har gjort någonting och att de mår bra. Jag tror att det är det som drar, säger Kim Melander.

Sägs kunna bota sjukdomar

Det finns i dag tre Bikramyogacenter i Sverige som är certifierade och för att bli certifierad Bikramyogainstruktör krävs en nio veckor lång utbildning i USA. Enligt Kim Melander borgar det för en hög kvalitet på träningen och instruktörerna.

På Bikramyogans officiella hemsida står det att träning kan bota flera sjukdomar, däribland benskörhet. Men det saknas vetenskaplig forskning för att belägga dessa påståenden.

-Vi vågar inte påstå det. Men det sägs hjälpa mot mycket, säger Kim Melander.

-Jag har varit med om att folk säger att deras blodtryck har blivit bättre. Många naprapater och sjukgymnaster säger att patienterna ska prova det här, fortsätter Melander.

Bör vara försiktiga

Docent Torkel Falkenberg, forskare i komplementärmedicin vid Karolinska Institutet, Torkel Falkenberg, forskare i komplementärmedicin vid Karolinska Institutet, säger att acceptansen för yoga som friskvård ökat men att det i dagsläget inte finns specifik forskning som visar att Bikramyoga skulle vara bättre än någon annan form av Yoga.

-Jag tycker att de som utsätter sig för Bikramyoga bör vara försiktiga. Det är mycket tuffare att genomföra rörelserna under lång tid i ett varmt rum. Men samtidigt finns det mig veterligen ingen forskning på skador orsakade av Bikramyoga, men det betyder inte att det finns risker, utan snarare på att det finns för lite forskning för att kunna utvärdera riskerna, säger Falkenberg.

-Man ska inte rusa till Bikramyogan om man har svårare hälsoproblem, säger Falkenberg.

Andreas Liebermann

andreas.liebermann@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.