Nu återinvigs statyn av kungafamiljens anfader Karl XIV Johan och flyttas till Slottsbacken. I handen håller han sin marskalkstav. Foto: Wikimedia commons

Karl XIV Johan pekar nu mot Ryssland

Publicerad

Statyn av Kung Karl XIV skulle visa kungens stolta intåg i landet. Han skulle peka med sin marskalkstav in mot Stockholm. Men nu har han flyttats till slottet och pekar för första gången i stället mot öster – och Ryssland.

Det var kris i Sverige. Ryssland hade tagit Finland och därmed halva Svea rike. Det var brist på arvingar i kungahuset. Vad gjorde man då? Man headhuntade helt enkelt en kraftfull och skicklig militär från Frankrike.

Statyn flyttad

Det var så den förste Bernadotten, vår nuvarande kungafamiljs anfader, Karl XIV Johan, blev kung i Sverige för 200 år sedan. Han är nu aktuell sedan hans ryttarstaty fått en ny hemvist bland turisterna på Slottsbacken. Och nu pekar han för första gången mot Ryssland.

När Slussen började rivas var man tvungen att hitta en ny plats för ryttarstatyn med kung Karl XIV Johan. Foto: TT/SVD/Lars Pehrson

– Karl XIV Johan valdes på sina militära meriter och man hoppades att han skulle ta tillbaka Finland från den ryske tsaren. Men Karl Johan tittade på kartan och insåg att den långa gränsen mellan Finland och Ryssland inte skulle kunna försvaras. Han bestämde sig för att i stället ta Norge från danskarna, berättar historikern Inger Schuberth.

Kämpat med Napoleon

Jean-Baptiste, som han hette innan han blev importerad till Sverige, hade utkämpat många framgångsrika slag ihop med Napoleon. Han var en god strateg och en erfaren administratör.

Karl XIV Johan målad av Fredrik Westin. Sverige hoppades att kungen skulle ta tillbaka Finland från Ryssland. Foto: Wikimedia commons

– Sedan han tagit Norge bemödade han sig att hålla sig utanför alla konflikter. Det blev början på vår neutralitetspolitik. Han var något så ovanligt som en kung som inte ärvt tronen, utan som valts efter förtjänst. Karl XIV Johan var en klok politiker som lade om rodret och ledde Sverige ur sin nationella kris, säger Inger Schuberth.

”Nyfiken statsman”

Hon beskriver honom som en nyfiken, öppen och filosofiskt lagd statsman.

– Det blev oväntat lyckat att låta en begåvad advokatson från södra Frankrike styra Sveriges öde under en stormig tid, säger hon.

Karl XIV Johan var anfader till dagens kungafamilj. Foto: SVT Design

Fakta: Kung Karl XIV Johan

Jean Baptiste Bernadotte, 1763–1844, var juristson från franska Pau som efter en strålande militär karriär 1810 erbjöds att bli svensk tronföljare.

Han anlände i oktober samma år och adopterades av Karl XIII under namnet Karl Johan.

Han tillträdde Sveriges och Norges tron 1818. Som regent satsade han såväl på utvecklingen av skola och infrastruktur som Göta Kanal-bygget. Hans valspråk var ”Folkets kärlek, min belöning” och han regerade över Sverige och Norge i 26 år.

Gift med Désirée Clary (Desideria), far till Oscar I.

Han är vår nuvarande kungs farfars farfars farfar.

Källor: Nationalencyklopedin, mfl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.