Kärnvapen på svensk mark splittrar politikerna

Uppdaterad
Publicerad

Överbefälhavare Micael Bydéns råd om att inte ha några förbehåll gällande kärnvapen på svensk mark splittrar politikerna. Moderaterna vill följa Finlands väg kring kärnvapen men Socialdemokraterna är kritiska.

– Jag vill att regeringen klargör att förbehållen som man sa att man skulle ha fortsättningsvis gäller, annars är det väldigt oroväckande, säger Morgan Johansson, utrikespolitisk talesperson för partiet, till SVT.

När den socialdemokratiska regeringen i våras lämnade in Nato-ansökan var det med löftet om att hålla kärnvapen och permanenta baser utanför landets gränser. Något som Moderaterna då ställde sig bakom. Men efter att överbefälhavare Micael Bydén sagt att Sverige inledningsvis inte ska ha några förbehåll gällande kärnvapen verkar regeringen vänt i frågan.

– Sverige och Finland har påbörjat den här processen hand i hand med medlemsansökan och då tycker vi att det är rimligt att vi har samma förhållningssätt i de här två faktorerna, säger försvarsminister Pål Jonson (M).

Även statsminister Ulf Kristersson tycker att Sverige och Finland ska följas åt i frågan, det meddelade han under en pressträff i samband med Nordiska rådets möte i Helsingfors.

”Regeringen måste klargöra”

Men uttalandet splittrar den tidigare enade Nato-linjen i svensk politik. Morgan Johansson, utrikespolitisk talesperson för Socialdemokraterna, är kritisk till svängningen.

– Sverige har sagt att vi skulle ha ett förbehåll som sa att vi inte ville ha kärnvapen på svensk mark. Det var ett väldigt viktigt besked till svenska folket i våras och jag tycker att det beskedet ska stå fast. Regeringen måste klargöra att det man sa då till svenska folket gäller nu också, säger han.

V riktar kritik

Håkan Svenneling (V), utrikespolitisk talesperson för Vänsterpartiet, tycker även han att Sverige ska ha förbehåll till kärnvapen och militära baser.

– Att Kristersson nu omfamnar möjligheten till kärnvapen på svensk mark är ansvarslöst. Kärnvapen innebär risker för Sverige och gör världen osäkrare. Flera Natoländer har undantag mot att ha kärnvapen på sin mark och självklart ska Sverige också ha sådant undantag, skriver han i ett SMS till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.