Närmare 50 patienter har drabbats av svåra problem efter misslyckade kosmetiska näsoperationer på en klinik utanför Stockholm. Det handlar bland annat om andningsproblem, näsborrar som blivit små som riskorn, frakturer, infektioner och nervskador.
Men när flera patienter sökte sig till Karolinska universitetssjukhuset för att återställa andningen blev deras besök och operationer avbokade med kort varsel. Kliniken hade då fattat ett policybeslut om att sådana operationer inte skulle göras.
LÄS MER: Karolinska stoppar hjälp till skönhetsopererade
Beslutet försvaras av Pär Stjärne, sektionschef på öron-, näs-, och halskliniken på Karolinska sjukhuset, som menar att den privata vården har större utrymme att lösa problem som uppstått i samband med kosmetisk kirurgi.
Juristen: ”Finns ingen laglig grund”
Men Anders Alexandersson, jurist på Socialstyrelsen, håller inte med.
Någon laglig grund för landstinget att avvisa patienter med besvär efter kosmetisk kirurgi finns inte – tvärtom vore det olagligt att vägra någon vård på grund av hur de har åsamkats sina skador, enligt hans bedömning.
– Man får inte titta på orsaken till skadorna enligt hälso- och sjukvårdslagen. Man får bara titta på om det är medicinskt motiverat att åtgärda skadan, oberoende av var och vem som har orsakat den.
”Patienten ska få bästa vården”
Men när SVT Nyheter når Per Stjärne på torsdagen vidhåller han att han står fast vid sin position.
– Vi tycker att de här patienterna får bäst vård inom den privata sjukvården, det är vår inställning. Och det viktigaste vi strävar efter är att patienten får en riktig vård.
Har Socialstyrelsens jurist fel då, i sin tolkning av lagen?
– Han har säkert inte fel, men vi vill att patienten ska få den bästa vården. Det är ju vår utgångspunkt.
LÄS MER: Gabriella kan inte andas genom näsan
”Menade inte så”
I den intervju med SVT som publicerades under onsdagen framhöll Pär Stjärne att kvinnorna med fysiska besvär i sviterna av plastikkirurgi ”medvetet hade gjort valet att utsätta sig” för risker. Han gjorde också en jämförelse med kvinnor som blivit misshandlade av sina män och sa att dessa kvinnor inte ”väljer att göra ett kosmetiskt ingrepp”.
Men idag säger Pär Stjärne att de faktorerna inte spelar in i bedömningen.
– Jag menade inte så, även om det framstod som det. Jag har inga synpunkter på var patienterna har drabbats av skadan, absolut inte.
Men det låter ju som det i intervjun?
– Det var kanske inte rätt uttryckt, i så fall.
Sjukhuset har inte rätt kompetens
Avgörande är i stället att patienter med besvär relaterade till plastikkirurgi ligger utanför Karolinska Universitetssjukhusets uppdrag, säger Pär Stjärne, som menar att skadorna kräver en annan kompetens.
– Jag bryr mig om den här gruppen av patienter, förstås. Men vi har ett system i Sverige där den offentliga vården har ett uppdrag, och den privata vården ett annat uppdrag. När det gäller estetisk kirurgi så finns den bästa kompetensen på de kliniker där sådan kirurgi görs.
På Karolinska Universitetssjukhuset har man en annan kompetens som framförallt riktar sig till svåra, akuta skador, menar han.
– Vi har ett uppdrag att bedriva en högspecialiserad sjukvård – att sköta patienter med cancer och svåra inflammatoriska sjukdomar, trafikolyckor och liknande. Och vi är väldigt hårt belastade.
LÄS MER: Plastikkirurg anmäldes gång på gång – fall utreddes inte