När Kristdemokraterna valde ny partiledare för tio år sedan var det inte ett helt och hållet självklart val. Många hade velat se en kvinna på posten, men det blev till slut ändå en man, Göran Hägglund. Men han gav ändå visst hopp om bättring på jämställdhetsfronten i partiet.
– Minst 40 procent av Kristdemokraternas förtroendevalda ska vara kvinnor efter valet 2006, det är mitt mål, sa han i sitt tal.
Men SVT:s granskning visar att det inte gäller i kommunernas absoluta maktcentra, kommunstyrelserna.
Kommunstyrelserna kan sägas vara kommunernas motsvarighet till regeringen. Det är där det i praktiken avgörs hur kommunens resurser ska fördelas och hur kommunens verksamhet ska organiseras. Stora delar av verksamheten består av skola, omsorg och vård, alltså kärnan i välfärdssamhället.
Inte nått målen
Året innan Göran Hägglund blev partiledare för Kristdemokraterna hade hans parti hamnat på jumboplats när SVT granskade hur stor andel av partiernas kommunstyrelseplatser som gick till kvinnor. Det var bara 23 procent av de kristdemokratiska kommunstyrelseledamöterna som var kvinnor.
Och när SVT granskar vad som hänt sedan dess, ser det inte särskilt mycket bättre ut. Alla partier har ökat sin andel kvinnor, men trots det dåliga läget i förra undersökningen har Kristdemokraterna ökat mindre än de flesta andra. De är nu uppe i 27 procent kvinnor, långt från de 40 procent som Göran Hägglund talade om när han tillträdde.
– Det är naturligtvis ett misslyckande att vi inte har nått våra mål, säger Göran Hägglund.
– Det här behöver vi jobba hårdare med på alla nivåer i partiet.
Det måste ha varit viktigt för dig eftersom du hade med det i ditt installationstal?
– Ja, det var viktigt att skicka den signalen i partiet och är fortsatt viktigt att göra det. Vi tar upp det i alla nomineringssammanhang, men våra lokala organisationer är naturligtvis suveräna att fastställa sina listor, säger Göran Hägglund.
Räddas från jumboplatsen
Den här gången räddas Kristdemokraterna från jumboplatsen av Sverigedemokraterna, som inte var med i förra undersökningen.
Bland de sverigedemokratiska kommunstyrelseledamöterna är bara 20 procent kvinnor.
– Sett till hur vår medlemskår ser ut så är det en jämn andel, eftersom vi har en liten andel kvinnor bland medlemmarna, säger partiledaren Jimmie Åkesson.
– Vi gör insatser för att öka den andelen. Vi vill ju naturligtvis ha ungefär hälften-hälften.
Det parti som haft den sämsta utvecklingen sedan förra undersökningen är Vänsterpartiet.
Trots alla feministiska paroller har andelen kvinnor i kommunstyrelserna inte ökat alls. 38 procent av de vänsterpartistiska kommunstyrelseledamöterna var kvinnor år 2003, och det ser likadant nu, 38 procent kvinnor. Vänsterpartiet har också lägst andel kvinnor i kommunstyrelserna i det rödgröna blocket.
– Ja så är det. Och jag tycker det är ett jättestort problem att det har sett ut så, säger Rossana Dinamarca, riksdagsledamot och feministisk talesperson för Vänsterpartiet.
Sämst utveckling i feministiska Vänsterpartiet alltså.
M har bäst utveckling
Bäst utveckling har Moderaterna, ett parti som ofta förknippats med gubbvälde.
Moderaterna har gått från 26 procent kvinnor i kommunstyrelserna 2003 till 35 procent 2014.
– Vi har haft särskilda utbildningar över flera år som har riktat sig till enbart kvinnor, just för att förbereda dem för tyngre uppdrag i kommunerna, berättar statsminister Fredrik Reinfeldt för SVT.
– Det var vårt kvinnoförbund som gick igenom hur det såg ut och såg att det behövdes insatser just när det gäller kommunerna.
Moderaterna har samtidigt gått bra i valen och alltså fått en mängd nya platser att fördela.
Är det lättare att släppa in kvinnor om det inte betyder att män måste maka på sig samtidigt?
– Det finns en sån risk, att när man tappar uppdrag försöker de som varit med länge behålla sina platser. Därför försöker vi också trycka på så att det blir nya namn på listorna, säger Fredrik Reinfeldt.
S och M bäst
Socialdemokraterna och Miljöpartiet har klarat jämställdheten mellan könen i kommunstyrelserna bäst av alla riksdagspartier, och ligger nu på 45 respektive 44 procent.
Så trots alla nya moderatkvinnor ligger Moderaterna alltså fortfarande tio procentenheter efter huvudmotståndaren när det gäller jämställdhet i kommunstyrelserna.
– Vi påbörjat ett arbete som vi tror ger effekt och det visar sig väl i att vi har den största förbättringen, men vi är inte färdiga, säger Fredrik Reinfeldt.