• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

KD och SD får 82 procent av sina partiintäkter från staten, enligt deras redovisningarn till Kammarkollegiet. Foto: Sören Andersson/TT

KD och SD mest beroende av statligt partistöd

Publicerad

Av riksdagspartierna är det Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna som ligger i topp när det gäller skattefinansiering. Enligt deras redovisning till Kammarkollegiet får de 82 procent av sina partiintäkter från staten.

Kristdemokraterna har idag drygt 21 000 medlemmar. Medlemsantalet har de senaste tio åren legat någorlunda stilla. Men det är en bit kvar till nivåerna i början av 90-talet då partiet som mest hade över 34 000 medlemmar.

2018 rapporterade partiet att medlemmarna betalat in medlemsavgifter på totalt cirka 1,5 miljoner kronor. Det betyder att medlemsavgifterna står för enbart 3,7 procent av partiets intäkter.

Intäkterna från partistödet via kommunerna, regionerna och staten landade på nästan tio gånger så mycket, det vill säga 33 miljoner kronor.

-Det finns ju välgrundade anledningar till att partier finansieras till stor del på det sätt som vi gör. Det handlar om att undvika korruption och andra sådana saker, säger Kristdemokraternas partisekreterare Peter Kullgren.

Låga intäkter för S och C

Socialdemokraterna har ännu lägre intäkter från sina medlemmar, procentuellt sett. Enbart 1,6 procent av partiets intäkter kommer från medlemsavgifter. När det gäller Centerpartiet redovisar de siffran 0,1 procent.

Medlemsavgiften i Socialdemokraterna är 240 kronor per år. Fram till 1990 kollektivanslöt många LO-förbund sina medlemmar till Socialdemokratiska partiet. Som mest hade S över en miljon medlemmar i slutet av 70-talet vilket innebar stora medlemsinkomster.

I mitten av 90-talet låg medlemsnivån på runt en kvarts miljon. Sedan dess har tendensen varit sjunkande och i dag ligger antalet medlemmar på runt 89 000.

Total har de svenska riksdagspartierna förlorat cirka hälften av sina medlemmar sedan mitten av 90-talet. Samtidigt har partistödet ökat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.