KD:s förslag om statlig sjukvård möter motstånd inom egna partiet

Uppdaterad
Publicerad

Sjukvården ska inte styras regionalt, utan på en statlig nivå. Det blir en av de viktigaste frågorna på Kristdemokraternas riksting i dag.

– Man kan inte styra avancerad sjukvård med 21 olika regioner, det måste finnas en nationell styrning, säger partiledaren Ebba Busch.

Men förslaget är inte helt okontroversiellt – inte ens inom partiet.

En organisationsform som funnits i 160 år men som inte längre fungerar i dag. Så beskriver Kristdemokraternas Ebba Busch systemet som gör att sjukvården styrs av regionerna.

– Det var jättebra på mitten av 1800-talet, men det fungerar inte i dag. Patienter kommer i kläm, personal hamnar i kläm, vi ser det nu med barnmorskekrisen. Vi ser det i stora olikheter på vilken vård man får beroende på var man bor i landet, säger Ebba Busch.

Kristdemokraterna vill istället förstatliga sjukvården.

– Vi ser att politisk styrning på 21 olika håll där professionen inte får mer inflytande, det gör att vården inte blir tillräckligt bra, menar hon.

– Vi vill lägga ner regionerna och få ett statligt huvudmannaskap.

Möter motstånd

Men förslaget har länge stött på motstånd. Inte ens inom det egna partiet har det varit helt friktionsfritt.

– Det här är en fråga som Kristdemokraterna har drivit under några år och partiet har dels haft problem att samla stöd för förslaget i riksdagen, men det har också varit kontroversiellt bland egna regionpolitiker som tycker att det är viktigt att man på regional nivå har ett politiskt inflytande över sjukvården, säger SVT:s politiske kommentator Mats Knutson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.