Inflationen har fallit tillbaka den senaste tiden och väntas bli lägre än 2 procent det andra halvåret i år och under nästa år.
Men hushållen håller fortsatt i plånboken. Och även om konsumtionen väntas stiga tydligt i slutet av året bedöms lågkonjunkturen hålla i sig – hela vägen in i 2025. Det konstaterar KI i en prognos som släpps på onsdagen.
– När inflationen är hög är man väldigt pessimistiska och nu när inflationen har kommit ner stiger optimismen något, säger KI:s prognoschef Ylva Hedén Westerdahl.
2025 ett ”återhämtningsår”
Arbetslösheten bedöms stiga men nå en topp i år på 8,5 procent det andra och tredje kvartalet 2024, för att sedan vända nedåt under 2025.
– Nu är vi på en uppåtkurva på de flesta håll i ekonomin. Det är hur fattiga vi känner oss som avgör hur det går för Sveriges ekonomi, i alla fall till stor del, sen är exporten väldigt viktig, säger Alexander Norén i Morgonstudion, efter att rapporten släppts.
– Nästa år blir ett återhämtningsår. På flera fronter så skulle jag säga det här ger en bild av att vi är nu någonstans i mitten innan allt blir lite bättre.
Häromdagen kom en rapport från Riksbanken där flera företag tillfrågats. Även där är bilden att optimismen börjar tillta inom svensk handel.
Kommande räntesänkningar
Riksbanken har flaggat för ytterligare två räntesänkningar i år, men KI bedömer att styrräntan kommer att ligga på 3,0 procent i slutet av 2024 och 2,25 procent i maj 2025.
– Någonstans där på 2,25 tror de att styrräntan bottnar, säger Norén.
Konjunkturinstitutet beräknar att budgetutrymmet för 2025–2028 uppgår till cirka 120 miljarder kronor.
”Cirka 40 miljarder kronor antas tas i anspråk 2025”, skriver KI.