• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Se Gunilla Karlsson Hedestam, professor i immunologi, berätta om hur säkra forskarna är på att man bildar antikroppar efter att ha drabbats av covid-19. Foto: Aktuellt/SVT

KI-professor: För tidigt att dra slutsatser av Danderydstudien

Publicerad

En studie vid Danderyds sjukhus visar att en femtedel av de testade medarbetarna har antikroppar mot coronaviruset. Resultatet går i linje med flera modeller om hur många som haft viruset i Stockholm, men Gunilla Karlsson Hedestam, professor i immunologi vid Karolinska institutet, säger att underlaget än så länge är för litet för att dra slutsatser av.

Hittills har 527 medarbetare vid Danderyds sjukhus testats för antikroppar mot coronaviruset, som indikerar att man haft viruset. Av dem har ungefär en femtedel fått ett positivt provsvar. De senaste veckorna har SVT rapporterat om modeller som pekar på att en stor andel av Stockholms befolkning haft coronaviruset, och denna studie ger liknande indikationer.

Gunilla Karlsson Hedestam, professor i immunologi vid Karolinska institutet, säger att man ändå ska vara försiktig med att dra slutsatser av en relativt liten studie på ett sjukhus.

Coronapandemin

– Det här ännu är rätt preliminära resultat som handlar om ett litet studiematerial. Det är också lite oklart i det här fallet om det rör sig om personer som jobbat nära covid-patienter eller om de bara arbetar på sjukhuset generellt. Så jag tror inte man ska fästa för mycket vikt vid procenttalet här utan fortsätta mäta helt enkelt, säger Gunilla Karlsson Hedestam i Aktuellt.

Ska kunna köra 14 000 tester i veckan: ”Kommer nog ske ganska snabbt”

Testet som använts vid Danderyds sjukhus är utvecklat av SciLifeLab, ett samarbete mellan en rad svenska universitet, och ska ha en träffsäkerhet på närmast 100 procent – hittills har testet inte visat fel. Just nu kan labbet köra 7000 tester i veckan, en kapacitet man hoppas kunna fördubbla i maj. Då kan man också få en bättre bild av hur det står till med immuniteten i samhället, enligt Gunilla Karlsson Hedestam.

– Nu går man vidare och testar fler prover, det kommer nog ske ganska snabbt nu att man komma upp i tusentals prover för att få bättre statistik på det här, säger Gunilla Karlsson Hedestam.

”Ganska säkert att man faktiskt bildar antikroppar”

Än är det inte säkert hur immun man blir mot framtida infektioner av att en gång smittats, och heller inte hur länge en sådan immunitet håller.

– Jag tror det är ganska säkert att man faktiskt bildar antikroppar, men har man haft en mild infektion kommer nivåerna vara lägre, och det vet vi redan. Har man haft en allvarlig infektion som varar längre får vi en högre koncentration av antikroppar i vårt blod, säger Gunilla Karlsson Hedestam.

Studien vid Danderyds sjukhus fortsätter nu. Tanken är att alla anställda vid sjukhuset som vill delta ska testas nu, om tre månader, om sex månader, om ett år, och kanske också om två och fem år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet