Foto: Fredrik Sandberg/TT, Jonas Ekströmer / TT

Mer än en halv miljon smittade i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Stockholm ligger långt över det globala genomsnittet för hur många som har haft covid-19. I går gick WHO ut och sa att bara några få procent av jordens befolkning är smittade, men flera studier visar nu att en tredjedel av alla i Stockholms län har smittats.

Sedan den här artikeln publicerades har det framkommit att Folkhälsomyndighetens rapport innehåller allvarligt fel och har nu dragits tillbaka. Det meddelar myndigheten via Twitter.

I dag presenterade Folkhälsomyndigheten en ny studie som beräknar att en tredjedel av alla i Stockholms län kommer att vara infekterade med sars-cov-2 första maj i år. Det blir ungefär 600 000 personer.

Coronapandemin

Många obekräftade fall

Studien är en matematisk modellering av virusets spridning i Stockholms län. Den baseras dels på den så kallade Stockholms-studien som gjordes för några veckor sedan då man slumpmässigt testade 700 stockholmare, dels på de nya smittade fall som dagligen rapporteras.

– Vad som förvånar är att det är så många fall, 99 procent av alla fall, som är helt obekräftade, säger Lisa Brouwers som är analyschef på Folkhälsomyndigheten.

Okänt antal smittade övriga Sverige

Folkhälsomyndighetens studie kommer till samma resultat som matematikern Tom Brittons beräkningar. I helgen presenterade han en studie som också pekar på att 30 procent av befolkningen i Stockholm har haft covid-19.

Hur det ser ut i resten av Sverige finns inga beräkningar på ännu, men den höga andelen infekterade i Stockholm skiljer sig från övriga världen.

– Preliminära data pekar på att det bara är en liten del av världens befolkning som har blivit infekterade, inte mer än två till tre procent, sa WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus på en presskonferens i går måndag.

Få i Frankrike

I går presenterade också franska Institut Pasteur en studie som beräknar att sex procent av fransmännen kommer att ha varit infekterade den 11 maj i år.

De låga siffrorna överraskar inte smittskyddsexperten Johan Giesecke.

–  De flesta länder har haft en lockdown, de har inte haft spridning i sina länder på samma sätt som Sverige. Vi har haft en smittspridning i befolkningen, säger han.

Mörkertal

Men det kan också finnas mörkertal i de internationella beräkningarna.

– De data som presenteras internationellt kan ha mätts på olika sätt, antingen har man bara mätt på antikroppar eller så har man bara räknat de som vårdas på sjukhus. Vi har försökt uppskatta hela spridningen, säger Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Uppdatering: Efter att artikeln publicerats har det framkommit att Johan Giesecke även har haft ett konsultuppdrag som senior expert för Folkhälsomyndigheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet