Enligt Aftonbladet kom de tre kinesiska turisterna till ett hostel i Stockholm den 2 september, men blev avvisade eftersom de anlände för tidigt för att få checka in. De ska då ha vägrat lämna lobbyn och till slut tillkallades polis som avhyste dem.
Enligt SR Ekot kördes de på natten till Skogskyrkogården i gamla Enskede i södra Stockholm där polisen lämnade av dem.
Det ska ha varit under 10 grader och de ”hörde djur”, skriver den engelskspråkiga versionen av kinesiska Global Times. De ska senare ha fått hjälp av förbipasserande att återvända till centrala Stockholm.
Bilder från händelsen har spridits i kinesiska medier, som iQiyi. Enligt Global Times var det en man vid namn Zeng och hans föräldrar som kom till Stockholm.
Medan turisterna enligt Global Times ska ha erbjudit sig att betala för att få vänta i lobbyn, eftersom pappan var sjuk, så ska personalen på boendet enligt Aftonbladet inte ha uppfattat att de var sjuka och säger att det uppstod bråk i lobbyn när de tre inte ville ge sig av.
Ambassaden kräver ursäkt och utredning
Kinas ambassad skriver i en kommentar på sin hemsida att poliserna har utsatt de kinesiska medborgarna för livsfara och kränkt deras grundläggande mänskliga rättigheter. Ambassaden kräver att Sveriges regering ska utreda händelsen och be om ursäkt och skriver att de inte förstår varför den svenska sidan inte har gett någon respons.
Rasmus Eljanskog, presskommunikatör på svenska Utrikesdepartementet, säger till SVT att UD varken kan bekräfta eller dementera om det kommit någon någon anmälan från Kinas ambassad mot de svenska poliserna, men att händelsen utreds av den särskilda åklagarkammaren.
– Vi har haft kontakt med Kina om händelsen, de tog upp den med oss. Vi har en kontinuerlig dialog med Kina men inte bara om det här, utan om hela bredden av frågor mellan våra länder. Enskilda händelser som den här får hanteras av respektive myndigheter. Utredningen kring den här händelsen är en polisiär fråga, säger Rasmus Eljanskog.
Kinesiska myndigheter har uppmanat medborgare att vara försiktiga i Sverige.
– Varje land får ansvara för sin egen reseinformation till sina medborgare, men vi vill poängtera att Sverige är ett säkert land, säger Rasmus Eljanskog.