Programmet i fråga är Chinese Scholarship Council (CSC) som drivs av den kinesiska regimen.
Enligt DN:s avslöjande har Kungliga tekniska högskolan (KTH), Lunds universitet, Karolinska institutet, Uppsala universitet och andra svenska lärosäten under lång tid tagit emot forskarstudenter via CSC.
I avtalen studenterna skrivit på ingår det att de måste fortsätta vara lojala mot kommunistpartiets ledning, tjäna regimens intressen och aldrig delta i ”aktiviteter” som går emot myndigheternas vilja. Annars kan deras familjemedlemmar i hemlandet hamna i ekonomisk skuld till staten, rapporterar DN.
Karolinska institutet har pausat sitt samarbete med CSC och universiteten i Lund och Uppsala tar inte längre in CSC-studenter. Detta efter att det för ett par år sedan uppdagats att en forskarstudent i Lund skrivit under ett kontrakt där det framgick att anhöriga i hemlandet riskerade att bli skadeståndsskyldiga om studenten inte fullföljde sin utbildning.
KTH tar fortfarande emot doktorander
På KTH pågår samarbetet med CSC fortfarande. DN har kunnat identifiera minst 30 doktorander som tagits emot av lärosätet genom programmet de senaste åren.
I granskningen frågas Stefan Östlund, vice rektor för internationella relationer på KTH, bland annat hur han tolkar skrivelsen att studenterna inte får agera mot kinesiska statens intressen.
– Jag tolkar det som att de ska sköta sig och göra gott ifrån sig när de är utomlands. De flesta stipendieorganisationer har sådana skrivelser. Det kan jag förstå och det är inget konstigt, säger han till DN.
Stefan Östlund tillfrågas också om formuleringen sett till Kinas rykte kan tolkas som att studenternas yttrandefrihet begränsas när de åker iväg för utlandsstudier.
– Jag förstår problemet och det är därför vi nu har en konstruktiv dialog med CSC. Vi har samarbete med många länder som har andra regler och en annan kultur än vår egen och då blir det ofta en balansgång, säger han till DN.