Kinas ambassadör: H&M har gått på västerländernas svartmålning

Uppdaterad
Publicerad

Kinas ambassadör i Sverige tillbakavisar ännu en gång förtrycket av uigurer i Xinjiang. Han anser också att svenska klädjätten H&M har gått på vad han beskriver som västerländernas svartmålning om tvångsarbete i provinsen.

– Menar du att maskinerna som odlar och skördar utför tvångsarbete? säger Gui Congyou i SVT:s intervjuprogram 30 minuter.

Det var flera uppmärksammade och känsliga politiska frågor som avhandlades när Gui Congyou, Kinas ambassadör i Sverige, slog sig ner i stolen mittemot programledare Anders Holmberg.

En av dem var situationen i provinsen Xinjiang i västra Kina, där uppemot en miljon människor som tillhör den muslimska minoritetsbefolkningen uigurer har satts i omskolningsläger, med höga murar, vakttorn och taggtråd. Rapporterna om förtryck och tvångsarbete har de senaste åren resulterat i växande kritik från omvärlden.

Förnekar uppgifter

Sverigeambassadören Gui Congyou har gått till hård attack mot kritikerna och upprepar i 30 minuter vad både han och Kina tidigare hävdat: att det är lögner, och att det i själva verket rör sig om terrorbekämpning.

– Det finns inga så kallade koncentrationsläger i Xinjiang. Det som finns är hjälp med utbildning till de som är påverkade av extremism och de som har begått lättare terrorbrott för att hjälpa dem med yrkeskompetens så att de kan få fast jobb och integreras i samhället, säger Gui Congyou.

Men både FN:s kommissionär för mänskliga rättigheter och flera människorättsorganisationer runt om i världen menar att det inte stämmer, att de hundratusentals människor som satts i lägren inte har begått några terrorbrott.

– Det är lögner som sprids av ett fåtal personer. Jämfört med arbetet mot extremism i Sverige, Frankrike, med flera, är det egentligen samma sak.

”Vanligt folk som bojkottade”

FN har hävdat att mänskliga rättigheter på ett systematiskt sätt kränks i provinsen. Även privata företag oroar sig av förhållandena i Xingjiang. Ett av dem är svenska H&M, som efter att ha uttryckt oro för att det förekommer tvångsarbete i området, utsatts för en omfattande bojkott.

– Över 70 procent av Xinjiangs bomullsproduktion sköts av maskiner, inte av människor. Menar du att maskinerna som odlar och skördar utför tvångsarbete?

Vad krävs för att bojkotten av H&M ska upphöra?

– Eftersom H&M lyssnar på Kina-motståndares lögner om att det förekommer tvångsarbete i Xinjiang så bojkottade vanligt folk i Kina spontant H&M:s produkter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.