Sverigeambassadören: ”Gui Minhai är kinesisk medborgare”

Uppdaterad
Publicerad

Gui Congyou har varit Kinas ambassadör i Sverige sedan 2017 – och under tiden har relationen mellan länderna blivit allt sämre. På onsdagen gästade han säsongens sista avsnitt av SVT:s 30 minuter, och fick bland annat frågor om demokrati och fallet Gui Minhai, som han kallar ett ”avslutat ärende”.

– Vi vill ha goda relationer och bra samarbete med Sverige. Men det förutsätter ömsesidig respekt och att vi inte lägger oss i varandras inre angelägenheter, säger Gui Congyou i intervjuprogrammet 30 minuter.

Det ambassadören åsyftar är fallet Gui Minhai, den svenske medborgaren och förläggaren som kidnappades i sitt hem i Thailand 2015 och sedan fängslades i Kina.

”Gui Minhai är kinesisk medborgare”

I februari förra året dömdes Gui Minhai till tio års fängelse – en dom som den svenska regeringen vägrat acceptera och protesterar emot. Samtidigt påstod Kina att han blev kinesisk medborgare under tiden han satt fänglslad.

”Fallet har tagits bort från arkivet som rör konsulära fall mellan Kina och Sverige, skrev Kinas ambassad i Stockholm redan i februari förra året. Något Gui Congyou också upprepar i 30 minuter.

– Jag vill säga till alla svenska parter som uppmärksammar det här fallet att Gui Minhai är kinesisk medborgare. Gui Minhai är inte längre ett konsulärt ärende mellan våra länder. Ärendet är avslutat

Kraven från Sveriges regering

Sverige hävdar att det inte har kommit in någon ansökan om att han skulle vilja avsäga sig sitt svenska medborgarskap.

Och regeringen med utrikesminister Ann Linde (S) i spetsen kräver att Gui Minhai ska släppas fri, omedelbart konsulärt tillträde och att en svensk läkare ska få träffa honom.

Flera svenska partier, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet, har vid två tillfällen på kort tid krävt att Gui Congyou ska skickas hem från Sverige: när domen mot Gui Minhai kom förra året och tidigare denna månad.

Det senare efter att frilansjournalisten och Kina-kännaren Jojje Olsson fått ett hotfullt mejl från ambassaden i Stockholm, där han uppmanades att sluta med sina granskningar av Kina – eller ”möta konsekvenserna” av sina handlingar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.