Missnöjet inom borgerligheten och särskilt Moderaterna ökar nu mot den så kallade decemberöverenskommelsen. Uppgörelsen innebär att allianspartierna lovar att släppa fram S-MP-regeringens budgetpropositioner i riksdagen, förutsatt att S och MP gör samma sak vid en eventuell borgerlig valseger 2018.
Många lokala moderata grupper framför nu öppet kritik mot sitt partis ledning, som de uppmanar att bryta överenskommelsen.
– Det kokar här i Skåne. I det breda gräsrotsunderlaget är det tydligt att man är frustrerad. Man förstår inte varför man klarar att opponera i ord men inte i handling, säger bland annat Christian Sonesson (M), ordförande i kommunstyrelsen Staffanstorp.
”En charad”
Tove Lifvendahl, politisk chefredaktör på Svenska Dagbladet, förstår gräsrötternas och väljarnas frustration.
– Den typen av charad som genomförs inför svenska folket gör ju många förbannade, med rätta. För man vet att oppositionen tar sikte på 2018 men fram tills dess kommer att släppa igenom vad som helst, säger Tove Lifvendahl.
Kinberg Batra: ”Ett extremt påstående”
Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra tycker att kritiken är något överdriven. I kvällen Agenda viftar hon bort uttalandet om en charad.
– Det var väl ett extremt påstående tycker jag, säger M-ledaren.
Hon förklarar att hon anser att decemberöverenskommelsen egentligen bara har säkerställt en praxis som redan finns i riksdagen.
– I höstas kapade Sverigedemokraterna den ordning som Sverige har tillämpat i decennier och hotade med återkommande regeringskriser, oavsett vem som skulle lägga nästa budget, säger Anna Kinberg Batra.
”Viktigt med ordning och reda”
– I det läget måste man fråga sig hur alternativen såg ut. Då tycker inte jag att det är Moderaternas uppgift att stödja en socialdemokratisk statsminister, eller att samarbeta med Sverigedemokraterna som mycket riktigt är ett instabilt enfrågeparti.
– Jag tycker att det är viktigt att det är ordning och reda, att den som har störst underlag också kan regera landet. Det hoppas jag blir vi, senast 2018.
Lyfter fram de tidigare betygen
Anna Kinberg Batra menar inte heller att överenskommelsen har gjort att allianspartierna inte kan driva oppositionspolitik under den pågående mandatperioden.
– Det här en svag regering och det märks i vardagen. Det händer många olika saker när vi röstar och exempelvis driver fram tidigare betyg i skolan, som regeringen ju varit emot.
Vill byta regering snarast möjligt
Moderaterna och övriga allianspartier kommer enligt Kinberg Batra att fortsätta vara kritiska till den politik som Stefan Löfvens regering för under mandatperioden, och är inställda på att återta regeringsmakten 2018.
– Stefan Löfven har valt att forma ett vänsteralternativ, och han får ta ansvar för det. Det vill jag byta ut så snart som möjligt, det är det inget tvivel om alls, säger Anna Kinberg Batra.
– Frågan är hur vi bäst vinner väljarnas förtroende för en moderatledd ekonomisk politik och en alliansregering. Vi förlorade faktiskt valet.