Martin Kinnunen tillsammans med sin advokat Thomas Olsson. Foto: TT

Martin Kinnunen (SD) fälls för bokföringsbrott

Uppdaterad
Publicerad

Riksdagsledamoten Martin Kinnunen (SD) döms av Svea hovrätt för bokföringsbrott till villkorlig dom och böter. Hovrätten väljer att inte skilja honom från uppdraget som riksdagsledamot. Kinnunen är överraskad och vill överklaga domen.

Han döms till villkorlig dom motsvarande tre månaders fängelse samt 150 dagsböter på sammanlagt 84.000 kronor. Kinnunen får även betala sina advokatkostnader i hovrätten, en summa på 32.805 kronor.

– Jag blev överraskad av domen, säger Martin Kinnunen till TT.

Tänker överklaga

Han anser att hovrätten har gjort en ”extremt strikt” bedömning och att den har lagt alldeles för stor vikt vid enstaka ord i mejlkonversationen. Kinnunen säger att han har pratat med sin advokat Thomas Olsson och avser att överklaga och att försöka få Högsta domstolen att ta upp målet.

– Min advokat tycker att det finns en öppning, säger Kinnunen.

Han gör också klart att han tänker fortsätta sitt uppdrag som riksdagsledamot. Riksdaggruppens ledare Mattias Karlsson säger till SVT att han håller med.

– Vi har fullt förtroende för honom. Han är en ansvarsfull person och har inte fått någon personlig vinning av detta.

Fängelse i straffskalan

Eftersom brottet kan ge upp till två års fängelse har hovrätten prövat om Martin Kinnunen är lämplig att vara ledamot i Sveriges riksdag. Rätten skriver:

”Det kan emellertid inte sägas att Martin Kunnunen genom att göra sig skyldig till oaktsamt bokföringsbrott på så sätt som framgår av denna dom har visat sig uppenbart olämplig att inneha uppdraget som riksdagsledamot. Det saknas därmed skäl att skilja Martin Kinnunen från uppdraget”.

Hovrätten ser med andra ord inte tillräckliga skäl att tvinga Martin Kinnunen att lämna riksdagen.

Järnrörsskandalen

Bakgrunden till åtalet mot Kinnunen är den så kallade järnrörsskandalen, som 2012 gjorde att Sverigedemokraternas ekonomiskpolitiske talesperson Erik Almqvist tvingades lämna politiken.

För att kompensera Almqvist ekonomiskt för den riksdagsplats han förlorade på grund av sina filmade uttalanden, slussades pengar över från Sverigedemokraternas mediebolag Samtid&Framtid. Det var i samband med dessa transaktioner som bokföringsbrotten begicks.

Svea hovrätt anser att Kinnunen, som ende styrelseledamot i bolaget, inte tog sitt ansvar att kontrollera att bokföringen sköttes enligt lag och regler under 2013. Hovrätten anser inte att han gjorde det med uppsåt, men att det var oaktsamt.

Avslöjande mejl

Rätten hänvisar till en e-postväxling som Expressen avslöjade som Kinnunen hade med partiets då nye ekonomi- och kanslichef. Denne (chefen) ställer frågor om bokföringen i bolaget vilket borde ha fått Kinnunen att göra mer än vad han sedan gjorde.

Dessa mejl var inte med i åtalet i februrari, när tingsrätten friade Kinnunen samtidigt som den förre partikassören dömdes till samhällstjänst motsvarande fyra månaders fängelse för medhjälp till bokföringsbrott. Den del av domen som gällde Kinnunen och bokföringsbrott överklagades av åklagaren Jakob Holmberg, som nu alltså fått rätt.

Företagsbot

Martin Kinnunen har under rättegången försvarat sig med att han litade på bokföringen och inte fick vetskap om bristerna förrän våren 2014. Förutom Kinnunens straff ska även bolaget Samtid&Framtid betala en företagsbot på 300.000 kronor. Åklagaren hade begärt 500.000 kronor.

Fakta: Detta har hänt

  • Sverigedemokraternas bolag Samtid&Framtid skulle ansvara för partiets satsning på en nättidning. Kinnunen var enda styrelseledamot i bolaget sedan övriga hoppat av i februari 2013.
  • Den tidigare SD-riksdagsledamoten Erik Almqvists Mediekonsulterna Europa AB anlitades 2013 för uppdraget.
  • Almqvist lämnade riksdagen efter ”järnrörsskandalen” 2012 och fick uppdraget och 3,7 miljoner för det som kompensation.
  • Samtid&Framtid anlitade även SD:s förre ekonomichef för att sköta bolagets ekonomi.
  • Pengar till Samtid&Framtids kostnader överfördes från partiet via SD-bolaget Blåsippan.
  • Det fanns brister i bokföringen och moms betalades inte in. Felen rättades till i efterhand då Skatteverket inlett en granskning, men åklagaren hävdade i tingsrätten att staten riskerade att gå miste om skatteintäkter på över 1,5 miljoner kronor.
  • I tingsrätten åtalades Kinnunen för grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott, men frikändes.
  • Den konsult som skulle sköta bokföringen, men inte gjorde det, dömdes för medhjälp till bokföringsbrott.
  • Åklagaren överklagade domen gällande Kinnunen till hovrätten, men bara den del som gällde bokföringsbrott.

Källor: Förundersökningsprotokoll, stämningsansökan, dom

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.