Socialdemokraterna gör en historisk uppgång i SCB:s undersökning. Partiet ökar med nästan tio procentenheter sedan förra mätningen i höstas. Någon annan förklaring än att partiet bytt partiledare tycks inte finnas. Håkan Juholt tvingades lämna i vintras och ersattes med Stefan Löfven. Till skillnad från sin företrädare har Löfven hållit en ganska låg profil, gjort få politiska utspel och när han förekommit i offentliga sammanhang har han snarare betonat återhållsamhet än vidlyftiga reformer.
Väljarnas förtroende för Stefan Löfven är också betydligt större än för Håkan Juholt och detta har möjliggjort den snabba uppgång som kan utläsas i SCB:s undersökning.
Inga positiva effekter för Lööf
Besvikelsen är sannolikt stor inom Centerpartiet då valet av Annie Lööf inte tycks ha fått några positiva effekter i opinionen.
Vänsterpartiet noterar en mindre uppgång och gör det förmodligen enklare för Jonas Sjöstedt att hantera den interna debatten i partiet. Men Sjöstedt har i alla fall inte ännu blivit den frälsare för partiet som många vänsterpartister hoppades på.
Klimatfrågan minskar i betydelse
De rödgröna partierna har enligt SCB egen majoritet just nu. Det stärker självförtroendet och skapar arbetsro i partierna, även om Miljöpartiets tillbakagång visar att det är långt kvar tills partiet kan bli den ”tredje kraft” i svensk politik som man så gärna vill bli. Det nya språkrörsparet har inte lyckats axla förväntningarna efter Maria Wetterstrand och Peter Eriksson, samtidigt som klimatfrågan minskat i betydelse i takt med att den ekonomiska krisen har fördjupats.
Moderaterna backar rejält
Fredrik Reinfeldt har flera skäl att vara bekymrad över dagens mätning. Det handlar inte bara om att regeringssidan nu är klart mindre än de rödgröna oppositionspartierna. Reinfeldts eget parti Moderaterna backar rejält och Socialdemokraterna är med bred marginal Sveriges största parti. Reinfeldt oro gäller rimligen också de andra allianspartierna, som för en tynande tillvaro i skuggan av Moderaterna.
Läget är mest allvarligt för Kristdemokraterna som inte tycks klara av att komma över riksdagsspärren. Det är tredje gången i rad i SCB:s mätningar som KD hamnar under spärren. Att räkna bort KD redan vore dock fel. I en valrörelse kan partiet räkna med borgerliga taktikröster och på så sätt ändå kanske komma in i riksdagen.
På väg in i normalläge
Stefan Löfvens intåg på den politiska scenen har snabbt förändrat det inrikespolitiska läget. En slutsats är att Sverige åter tycks vara på väg in i ett opinionsmässigt normalläge där Socialdemokraterna är största partiet. Men även om Socialdemokraterna gått fram kraftigt sedan förra mätningen är dagens resultat 37,3 % ganska mediokert om man anlägger ett historiskt perspektiv.
Opinionsmätningar har viktig psykologisk betydelse för partierna. Samtidigt är läxan från förra mandatperioden, och även från den kraftiga uppgången för Socialdemokraterna i den här mätningen, att opinionen numera är mycket lättrörlig. Under förra mandatperioden låg den borgerliga alliansen under med uppemot tjugo procentenheter i flera opinionsmätningar vid ungefär den här tidpunkten. Ändå lyckades regeringssidan hämta in underläget och vinna valet 2010.