• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Klädföretaget: ”Enda sättet är att stoppa importen”

Uppdaterad
Publicerad

Djur plågas för att skapa mjuka plagg – men vem ligger ansvaret på? Det var frågan som diskuterades när en representant från Djurens rätt mötte hållbarhetschefen vid ett ledande svenskt klädföretag.

Efter att bilderna på de plågade kaninerna spridits i medier har nu flera företag backat och dragit tillbaka försäljningen av kläder med angoraull i – ett av dessa är Gina Tricot. Marcus Bergman, hållbarhetschef på företaget, säger att informationen om djurens förhållanden på något sätt undgått deras kännedom. Nu gör man däremot en skarp markering.

– Vi vill inte handla under förhållanden som riskerar att vara på det här sättet. När vi tittar på frågan ser vi också att andra material kan komma i fråga för de här bristande kontrollrutinerna. Så då bestämmer vi också att vi slutar med dun, fjäder och läder.

Kaniner plågas för att bli angora

”Enda rimliga att stoppa import”

Enligt Marcus Bergman har företagen ett stort ansvar. Branschen som helhet måste markera att man inte accepterar djurplågeriet under produktionen, säger han. Det måste bli klart att hantering som det man ser i produktionen av angoraull är ett handelshinder.

– Den enda rimliga kraftfulla markeringen är att sluta med import, så som vi har beslutat i dag.

Benny Andersson, verksamhetschef på Djurens rätt, välkomnar Gina Tricots beslut att sluta sälja kläder med angoraull i. Även han menar att branschen har det största ansvaret – särskilt eftersom djurplågeriet inte är olagligt i Kina. Därför, menar han, är det svårt för företagen att försäkra sig om att djuren inte plågats, trots att man kanske fått certifikat och garantier från leverantören.

På Gina Tricot efterlyser man nu att flera företag, och klädbranschen i stort, går samman för att försöka påverka den kinesiska lagstiftningen som tillåter att djuren far illa.

Behövs nya kontroller

I nuläget kan man inte garantera kunden att ullen i angoraplagg producerats på ett schysst sätt, säger Marcus Bergman. Det behövs ett nytt kontrollsystem, då det nuvarande har brister.

– Det handlar om vår leverantörs leverantör leverantör i allra bästa fall. Det är väldigt långa produktionskedjor beträffande den här typen av råmaterial, som det ofta är när man talar om textila material. Det enskilda företagets möjlighet att på egen hand kontrollera är väldigt små.

Trots att Benny Andersson på Djurens rätt anser att det inte är den enskilde konsumenten som bär det stora ansvaret så menar han att alla göra sin del för att inte stödja djurplågeri i samband med klädproduktion, exempelvis när man ger sig ut i julhandeln.

– Man kan ta de där två tre stegen till i klädbutiken och köpa en tröja där det här inte ingår.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kaniner plågas för att bli angora

Mer i ämnet