FI har undersökt Klarna sedan 2021. De har kommit fram till att banken ”helt saknat bedömningar av hur bankens produkter och tjänster kan utnyttjas för penningtvätt eller finansiering av terrorism.”
Daniel Barr, generaldirektör på FI, säger i ett uttalande att det är viktigt att penningtvättsreglerna följs för att motverka att verksamheten utnyttjas av kriminella.
– Vår undersökning visar att Klarna inte har följt kraven på bland annat allmän riskbedömning och rutiner och riktlinjer för kundkännedomsåtgärder. Det är därför motiverat att ingripa mot banken.
Klarna: ”Komplext regelverk”
Klarna får även en anmärkning. Finansinspektionen anser däremot inte att överträdelserna är så pass allvarliga det är motiverat att ge banken en varning eller återkalla företagets tillstånd.
Klarna skriver i ett uttalande på sin hemsida att de tar saken ”på största allvar.” ”Branschen navigerar ett komplext regelverk, något som också påvisas av att samtliga övriga storbanker fått reprimander inom ramen för penningtvättsregelverket”, skriver banken.
– Vi har mottagit och går nu igenom Finansinspektionens beslut i rutinutredningen om Klarnas arbete mot penningtvätt och finansiering av terrorism. Det är viktigt att poängtera att beslutet gäller regeltolkning och tillämpning och inte faktiska fall av penningtvätt. Vi har haft en konstruktiv dialog sedan utredningen inleddes 2022 och ser detta som en viktig del i det gemensamma arbetet för en säker finansiell sektor, säger Joel Hedin, pressansvarig, i en kommentar till SVT.