Omkring 300 delegater från världens alla hörn var på plats när dåvarande statsministern Ingvar Carlsson (S) öppnade FN-konferensen i Sundsvall i augusti 1990.
– Förhandlingarna kommer att handla om hur vi ska hantera problemen som de ser ut nu och själva problemen ska definieras här, sa FN:s dåvarande miljöchef Mostafa K Tolba till Aktuellt 1990-08-28.
Fjäder i hatten för utskälld industristad
Att FN-konferensen arrangerades just i Sundsvall var hedrande för industristaden som länge betraktats som en av landets värsta miljöbovar. Stig Johansson var miljöchef i Sundsvall vid den aktuella tidpunkten. Han tror att bakgrunden till placeringen i Sundsvall var det intensiva miljöarbete som pågick i området.
– Det var bland annat det statliga miljöprojektet i Sundsvall-Timrå där bilavgaserna och industrins utsläpp var högst aktuellt, berättar han.
Största hotet mot mänskligheten
Redan då beskrevs klimatförändringarna som det största hotet mot mänskligheten efter kärnvapenkrig. Små nationer, med så begränsad ekonomi att de tvingades bo på vandrarhem under konferensen, hade tagit sig till Sundsvall för att göra sin röst hörd och oron var stor bland vissa av delegaterna.
– Vi är inte särskilt nöjda med de slutsatser man kommit fram till, sa Peter Timeon som representerade öriket Kiribati som hotar att svämmas över i ett framtida klimatscenario, till Aktuellt 1990-08-28.
Carlsson (S) ville inte höja bensinpriset
Men att Sverige skulle begränsa utsläppen av koldioxid genom att höja bensinpriset var inte aktuellt. Det slog statsminister Ingvar Carlsson (S) fast under en presskonferens i samband med konferensen. Statsminister Carlsson (S) ville istället peka på de framsteg som skett inom industrin.
– Vi har dramatiskt minskade utsläpp när det gäller industrin, hävdade han i Mittnytt 1990-08-27.
”Borde gjort mera”
Men före detta miljöchefen Stig Johansson anser med facit i hand att man borde gjort mera då.
– Man borde gjort mera på riksnivå och i Europa, det är det enda sättet. Lokalt kan vi göra mycket men vi kan absolut inte göra allt.
Idag, 28 år efter konferensen i Sundsvall, har ytterligare hundratals miljarder ton koldioxid och andra växthusgaser släppts ut i atmosfären. Frågan är om sommarens extrema värme och alla skogsbränder ska vara det som får såväl politiker som människor i allmänhet att reagera, för även om Sveriges utsläpp globalt sett är små så verkar klimathotet ha blivit en valfråga..