Men samtidigt som vi äter mer grönsaker och dricker mindre mjölk har svenskarnas aptit på kött ökat med hela 75 procent jämfört med tidigt 80-tal. Genomsnittet per person ligger nu på drygt 48 kilo per år.
Fågel är den underkategori bland kött som ökat mest och under samma tidsperiod har vårt ätande av fågelkött fyrdubblats.
Vad är det då som styr svenskarnas matvanor? Enligt Niklas Ekstedt handlar det om flera aspekter. I dagsläget handlar det ofta om sociala medier, men inte minst om ekonomin.
– När vi går i matvarubutiken, vad är billigt och vad är dyrt? Och det märker man ju. Som fin fisk. Det åt vi ofta hemma när jag var liten. Som fin torsk, piggvar och hälleflundra. Det är i stort sett borta i dag. Nu handlar det mer om odlad fisk, som norsk lax.
Och framtidens mat, vad tror Niklas Ekstedt om den?
– Jag tror att i framtiden kommer vi äta mer grönt. Allt pekar mot att det är den enda lösningen. Laga mer grönt!